Mo Farah in Sifan Hassan sta v Bruslju podrla svetovni rekord

Mo Farah in Sifan Hassan sta v Bruslju podrla svetovni rekord
05.09.2020 AVTOR: K. R., foto: https://brussels.diamondleague.com/en/news/brussels/news/detail/News/hassan-pulverises-world-hour-record/

Mo Farah in Sifan Hassan sta v eni uri pretekla najdlje.

Sifan Hassan: »Ko sta na uri ostali le dve minuti, se je začela zabava.«

Na tekmovanju diamantne lige v Bruslju (Diamond League Brussels) na stadionu King Baudouin v petek, 4. septembra, sta padla dva svetovna rekorda v teku na eno uro. V ženski kategoriji je slavila Sifan Hassan, v moški pa Mo Farah. Prva je v eni uri pretekla 18,930 kilometrov, Mo pa je v eni uri pretekel 21,33 kilometrov.

Prejšnji moški svetovni rekord, ki ga je leta 2017 postavil Haile Gebrselassie je znašal 21,285 kilometra.
»Lovljenje novega svetovnega rekorda nikoli ni lahko - lahko povem, da je bilo res težko,« je Farah povedal organizatorjem tekme. »Rekord je bil dolgo nedotaknjen in to veliko pove.« Za njim je v cilj pritekel Bashir Abdi, ki je pretekel 21.322 kilometra. 

1. Mo Farah GBR 21.330 
2.  ABDI Bashir BEL 21.322  
3. MILLÁN de la OLIVA Emil SWE 20.128

V ženski konkurenci je Nizozemka Siffan Hassan v zadnji minuti pobegnila pred svetovno rekorderko v maratonu Brigid Kosgei in podrla svetovni rekord. Pretekla je 18,930 kilometrov, prejšnji rekord pa je znašal 18,517 kilometrov iz leta 2008, ki ga je postavila Dire Tune.

»Pred začetkom tekme se nisem dobro počutila, celo bljuvala sem,« je povedala Hassanova organizatorjem tekme. »Po tridesetih minutah teka sem se končno počutila bolje. V zadnjih 20 minutah sem dobila samozavest, ki sem jo potrebovala. Ko sta na uri ostali le dve minuti, se je začela zabava. Od sebe sem dala vse, kar mi je ostalo. «

Po končani tekmi so organizatorji sporočili, da je bila Brigif Kosgei diskvalificirana, ker je prehitro štartala. Njena naslednja tekma bo sicer v Londonu, 4. oktobra, kjer bodo na maratonu tekmovali smo elitni tekmovalci. »Zadovoljna sem z današnjim dnem, saj je šlo za hitrostni trening. Moj glavni cilj je Londonski maraton, zato nisem dala vsega. Previdna sem bila, da se ne bi poškodovala. Zagotovo sem zmožna več, kot sem pokazala danes,« je povedala Brigid.

1. HASSAN Sifan NED 18.930 
2. SALPETER Lonah Chemtai ISR 18.571
3. CHERONO Eva KEN 18.341 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ