Na štiri oči s Katjo Drobež

Na štiri oči s Katjo Drobež
15.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Katja je magistra ekonomije, diplomirana astrologinja, mama, žena, ultramaratonka in osvajalka visokih vrhov.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Tečem za Energe ultra team.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?  
Trenutno tečem v Hoka One One Speedgoat 2, prej sem uporabljala Saucony Xodus 6.

Uporabljaš tekaško uro?
Suunto Spartan se je izkazala kot prava sopotnica na dolgih samotnih tekih po neznanih stezicah, kjer se velikokrat zanašam na njeno vodenje po naloženih gps sledeh.

Tvoj obred pred tekom?
Vedno se težko odločim, kaj naj oblečem. Vsaj petkrat se preoblečem. Potem se praviloma oblečem preveč.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Najbolj sem ponosna, da sem letos z užitkom in nasmehom na ustih prvič premagala 100 milj (169km in 6600vm) na tekmi 100 miles of Istria. Sicer imam v vitrini kar nekaj medalj in pokalov iz ultra trail tekem v Sloveniji in bližnji Hrvaški, vendar rezultati zame nikoli niso bili motiv za tek. Motivirajo me zgodbe, ki se pišejo na ultramaratonih. Pravzaprav tečem zato, da pišem. Tekaški rezultat, s katerim se najrajši pohvalim je zato moj blog »Energe ultra team«. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S športom sem se začela ukvarjati relativno pozno. Do takrat sem intenzivno brala in študirala. Kmalu po tridesetem pa so se na mojem fizičnem in psihičnem zdravju začele poznati posledice nezdravega življenjskega sloga. Nisem bila v stiku s svojimi čustvi in potrebami, pretežno sedeče in umsko naporno delo, premalo gibanja in stika z naravo, so pustili posledice. Takrat sem začutila potrebo, da spoznam kdo sem. Začutila sem željo, da izvem, kakšen je smisel mojega življenja. Skozi globok proces osebne preobrazbe, ki je vključeval tudi prve tekaške korake, sem tekla vedno dlje in vedno bolj k sebi.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je človekovo prvinsko gibanje, zato verjamem, da se z ljubeznijo do teka in gibanja v naravi že rodimo. Večkrat se poigravam z mislijo, da je ta ljubezen skrita v vsakem od nas, od spodbud iz okolja pa je odvisno, ali se bo prebila na plano. Sicer mi je pri teku najbolj všeč njegova enostavnost. Tečem lahko v vsakem vremenu in vseh letnih časih. Tečem lahko v bližini doma ali na drugem koncu sveta. Tečem lahko, če imam na voljo samo pol ure, ali pa cel dan. Tek je tako enostaven, da je meditativen. Zato je po teku moje telo utrujeno, čustva umirjena, duša pa polna radosti.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi pomaga odkrivati in negovati samo sebe. Predstavlja mi pripomoček za vpogled v mojo duševnost, moje energije in smisel mojega življenja. Skozi tek skrbim za svoje fizično in psihično zdravje. Skozi tek spoznavam svoje potenciale. Skozi tek sem spoznala, da so vse naše omejitve samo v glavi in predvsem to, da smo samo mi tisti, ki imamo moč kreacije srečnega življenja. Spoznala sem ponižnost pred silami narave in hvaležnost, da se lahko gibam. Skozi tek sem spoznala mnogo zanimivih ljudi. Ti ljudje so več kot moji prijatelji, ti ljudje so moje pleme. Druži nas ljubezen do narave in vsega živega na tem planetu. Skupaj odkrivamo meje mogočega. Skupaj smo ultra nori.

Kako potekajo tvoji treningi?
Priprave na ultra trail niso trening, ampak so način življenja. Gibljem se neprestano. Tečem pa vsaj štirikrat tedensko. Delovni dnevi so namenjeni krajšim tekom, med vikendi pa si z možem oprtava nahrbtnike z nekaj vode in hrane, potem pa raziskujeva stezice in skrite kotičke širom naše lepe dežele. Tečem v soncu, dežju, snegu. Tečem podnevi in tudi ponoči. Moja motivacija je polnost duše in sreča, ki ju čutim, ko se utrujena vrnem domov. Glasba, ki jo poslušam med tekom, so zvoki narave. Veter v krošnjah dreves, šumenje potočkov, ptičje petje, ali melodični glas ženskega klepeta, kadar tečem v družbi.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Rada tečem sama in tudi v družbi. Kadar sem sama, uživam v miru in pogovoru sama s seboj. Takrat začutim svoj avanturistični del. Sama se namreč podam tudi v samotne kotičke oddaljene od civilizacije. To me napolni s posebno močjo. Zelo rada pa tečem tudi v družbi. Tek je zame način druženja. Že dolgo se s prijateljicami ne dobivam več na kavi, pač pa na teku. Dolgi treningi v prijetni družbi in klepetu minejo hitreje. Veliko tečem tudi z možem. To so posebni trenutki intime v partnerstvu. Napori pri dolgotrajnem teku lahko iz mene potegnejo vse najboljše, pa tudi vse najslabše. Ko si utrujen, se ne moreš pretvarjati. Lahko si samo ti. Na tekih sva tako preživela najhujše prepire in najlepše trenutke čiste ljubezni in povezanosti.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Vseh prvih. Ti so seveda nekaj posebnega. Prve desetke in nekaj let kasneje maratona na Ljubljanskem maratonu, prve ultra razdalje na Istra ultra promo marathonu in prvega 100 kilometrskega traila na 100 miles of Istria. V prav posebnem kotičku srca pa sta letošnja dosežka in sicer prvih 100 milj po istrskih hribih in udeležba na CCC - 100 km preizkušnji v okviru UTMB, kjer so tek okrog Mont Blanca letos začinili zahtevni vremenski pogoji in dogodku dodali pravo epsko zgodbo.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Pozimi hodim v fitnes na vadbo za moč in jogo, poleti pa plavam. Včasih sem zelo rada smučala, zdaj pa raje tečem na smučeh. Zelo rada tudi kolesarim. Veselijo me vse vrste gibanja v naravi. Obožujem vse letne čase, saj vsak ponuja drugačne možnosti in tako mi pri športu nikoli ne postane dolgčas.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Velikokrat me sprašujejo, na kakšni dieti sem, da zmorem takšne tekaške napore. Odgovor je preprost. Jem čim več hrane brez deklaracije. S tem mislim, da se trudim jesti čim več živil naravnega izvora in čim manj industrijsko predelane hrane. Jem redno in raznoliko. Sicer pa z možem oba zelo rada kuhava in v hrani rada tudi uživava.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Trenutno sanjam o kraljevski razdalji na Ultra Trail du Mont Blanc - UTMB (171km in 10000vm). Kvalificirana sem že, prijavljena tudi, držim samo pesti, da me izžrebajo za tekmo v 2018.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?Iimaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja
poklicna pot?

Pred sedmimi leti sem zapustila vodilni položaj v podjetju v finančni industriji in se zaposlila v družinskem podjetju. To je bila ena mojih najboljših odločitev, ki mi omogoča, da si sama razporejam čas za delo in sprostitev. Tako lahko več časa preživim z družino in svojimi hobiji. Poleg teka se v prostem času ukvarjam še z astrološkim svetovanjem in pisanjem tekaškega bloga. Na blogu »Energe ultra team « zapisujem zgodbe o intimnem notranjem doživljanju in čustvih, ki se mi sprožajo ob dolgotrajnem naporu. Tam so zgodbe o doživljanju narave, ki se pišejo ob prekrasnih razgledih. Pa zgodbe o telesu, psihi in duši tekača. Skratka zgodbe o norih ultra podvigih.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ