Na štiri oči s Saro Gulja

Na štiri oči s Saro Gulja
30.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Sara je študentka aplikativne kineziologije in ena izmed treh trenerjev tekaške skupine Ekipca v Kopru. Sicer pa zelo rada teče tudi sama, saj jo tek sprošča.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica Atletskega kluba Koper, društva za gibalno terapijo Re-aktivni in tekaške skupine Ekipca, katera bo v kratkem postala tudi društvo.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Newton model fate in kismet, rada pa preizkusim tudi nove, trenutno za daljše razdalje uporabljam Hoka one one model Arahi, za krajše pa New balance 1500v3.

Uporabljaš tekaško uro?
Polar m400

Tvoj obred pred tekom?
Nimam nobenega posebnega obreda. Opazila pa sem, da pred odhodom spijem še kakšen dodaten kozarec vode, povsem iz navade, da žeja ne nastopi prehitro.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: 3. mesto na državnem prvenstvu v teku na 400m z ovirami, 1. mesto v malem triatlonu, mešana štafeta (tek) in 2. in 3. mesto v štafeti 4 x 100m in 4 x 400m na državni ravni. Na dolge proge se sedaj pripravljam dve leti in upam, da mi uspe, vsaj za začetek, na 10 kilometrski razdalji postaviti še kakšen dober rezultat.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Moj povod za vpis v atletski klub Koper je bila simpatija. Stara sem bila 11 let in všeč mi je bil fant, ki naj bi treniral atletiko. Seveda informacije niso bile najbolj točne in njega tam nikoli nisem videla, a sem na to hitro pozabila. Moja motivacija je bila iz dneva v dan večja zaradi raznolikih treningov, tekmovanj in odličnega vzdušja znotraj skupine.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Minimalna oprema in neskončne možnosti pri izbiri vadbenega okolja.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Tek mi omogoča takojšnjo sprostitev. Že po prvih korakih, ko se pospeši dihanje in bitje srca, doživim nekakšen vznemirjajoč občutek svobode gibanja. Ker sem trenirala atletiko 10 let in imam na to obdobje zares lepe spomine bo najverjetneje vedno na vrhu mojih najljubših oblik rekreacije.

Kaj ti je tek dal?
Naučila sem se sprotnega dela, saj če sem želela treninge obiskovati redno, je bilo potrebno opraviti vso domačo nalogo in tudi kaj ponoviti za sprotno preverjanje znanja. Po navadi se je to dogajalo kar na avtobusu na poti v šolo ali domov, da sem lahko po kosilu hitro stekla na stadion. Mislim, da so mi leta treninga dala večjo čustveno moč in samozavest, da sem pripravljena dolgoročno vztrajati pri zastavljenem cilju/ nalogi tudi, če se ob tem pojavi veliko ovir. Spomnim se, da so bili nekateri treningi fizično kar naporni in sem se nanje včasih odpravila s cmokom v grlu, saj sem vedela, da bodo noge pekle in bo prisotna tudi slabost, a sem kljub temu bila trdno odločena da trening opravim v celoti. Meni najljubša oz. zelo dobrodošla sposobnost, ki sem jo pridobila s tekom, je ta, da sem se naučila sprejeti poraze. Sprejeti, da ne gre vedno samo navzgor in, da se je včasih potrebno tudi ustaviti in poslušati svoje telo. Sedaj na telesno aktivnost gledam drugače in dajem prednost zdravju in užitku.

Kako potekajo tvoji treningi?
Če sem zelo pridna namenim tekaškim treningom 3 dni na teden. Po navadi je en dan namenjen daljši razdalji, drugi intervalnim tekom ali »fartlek « vadbi tretji pa sami tehniki teka in vajam za njeno ohranjanje ali izboljšavo. Vadbo za moč prilagodim glede na obdobje (predtekmovalno ali tekmovalno) in jo najraje razporedim kar v vse tri treninge na teden. Motivira me načelo gibanje = zdravje, in zato se trudim vsaj 3x na teden čas namenit kakršni koli telesni vadbi. Če se tega držim sem bistveno srečnejša in imam veliko več energije kot sicer.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Ustreza mi oboje, odvisno od razpoloženja. Na vodenih treningih tečemo v manjših skupinah, si pa tu in tam zaželim opraviti kakšen trening sama, po navadi so to vikendi, ko s seboj vzamem še psa ali pa MP3 predvajalnik ;)

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Štafete 4 x 100m in 4 x 400m so mi ostale v najlepšem spominu, ker smo se za najboljši rezultat borili skupinsko, kar pomeni, da je čisto vsak tekač dal vse od sebe, saj ni želel razočarati ekipe. Velikokrat se je zgodilo, da si svoj osebni rekord na taki razdalji izboljšal prav v štafeti in ne posamično.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Vikende pogosto izkoristim za druge športne dejavnosti kot so pohodništvo, rolanje in kolesarjenje. V zimskem času bolj prevladuje smučanje, poleti pa plavanje.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Ravnam se po načelu zmernosti in poskušam ne pretiravati v nobeno skrajnost. Jem vse in raznoliko. Če se le da, izbiram sezonsko sadje in zelenjavo, še najraje pridelano na domačem vrtu. Moji krožniki z jedmi so po navadi barviti, se pa trudim, da na njih prevladujejo različne priloge sveže in kuhane zelenjave. Pri vnosu kalorij dam nekoliko večji poudarek na kakovostne maščobe, ogljikove hidrate pa izbiram raje polnovredne. Sem velik gurman in ko si katero jed močno zaželim si to tudi privoščim, pa tudi če so to sladke ali slane pregrehe :)

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V prihodnjem letu si želim preteči mojih prvih 21 kilometrov in obiskati kakšno tekaško prireditev v tujini.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg študija aplikativne kineziologije se udeležujem dodatnih izobraževanj na temo telesnega treniranja in njegove preventive, saj bi se rada izpopolnila kot osebni trener. Moje notranje poslanstvo je znati pripraviti posameznika na določeno športno/telesno aktivnost, ko se zanjo odloči, da bo od nje odnesel kar se da največ ne pa, da si bo z njo naredil dodatno škodo. Obravnavati osebo celostno in sistematično hkrati pa doseči, trajnostne spremembe posameznikovega življenjskega, sloga to je prava umetnost. Trenutno se izpopolnjujem v vadbi za zdravo hrbtenico po SMS metodi in načrtujem, da v prihodnje še nekoliko bolj poglobim znanje v tej smeri.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ