Na štiri oči z Barbaro Jerman

Na štiri oči z Barbaro Jerman
27.02.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Barbara je ambiciozna mlada ženska, ki rada skrbi za svoje dobro počutje in zdravje. Prav zato je tek nepogrešljiv del njenega življenja

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Nisem članica nobenega športnega društva, lahko rečem, da sem rekreativka in tečem za lastno zadovoljstvo in veselje. Tek mi pomeni sprostitev ter hkrati najhitrejši način za ponovno napolnitev baterij.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Prisegam na Salomon, blizu pa so mi tudi modeli Nike. Zadnje čase vse bolj prisegam na minimalistične copate in občutku stopala s podlago, nisem pa še preizkusila teči bosa.

Uporabljaš tekaško uro?
Ne uporabljam nobene tekaške ure, le svoje počutje in utrip poslušam. Tečem po svojih zmožnostih, en dan hitreje, naslednji dan pa podobno kot polž, ki se slini po progi. Pridejo trenutki krize, ko je težko in bi najraje odnehal, a občutek po telesni aktivnosti je nekaj najlepšega. Takrat veš, da si zase in za zdravje naredil nekaj največ. Plus tega se mi je postava zelo lepo izoblikovala, pa še privoščim si lahko kakšen greh več. J

Tvoj obred pred tekom?
Nimam posebnega obreda. Le oblečem in obujem svoje najljubše tekaške copate. Vzamem s sabo za vsak slučaj mp3 predvajalnik, ko zmanjka motivacije (običajno zadnjih par km), mobi, in že me ni več za eno uro. To je tisti čas v dnevu, ko sem lahko sama s sabo in s svojimi mislimi. Že zavoljo službe, ki je kar stresna mi tak odkop in ponovna napolnitev baterij odgovarja. Po teku spijem šumečo tableto magnezija, predvsem po daljših tekih.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Najbolj sem ponosna nase, ko sem odtekla začrtanih 10 km pod 1 uro. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati 3. maja 2011 in te prelomnice ne bom nikoli pozabila. To je bil dan, ko sem odkrila kako malo je potrebno za lastno zadovoljstvo.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Nikoli nisem bila prevelika ljubiteljica teka oziroma kakršnekoli športne aktivnosti (niti ne v OŠ, še manj pa v SŠ ), in tek mi je vedno predstavljal veliko oviro. Še 600 m sem z muko pretekla oz. prehodila. Lahko rečem, da sem bila antišportnik. Potem sem pred 5 leti zbolela za zelo hudo obliko globoke venske tromboze in za voljo zdravja in večje prekrvavitve okončin sem morala začeti migati. En dan po prvomajskih praznikih pa sem se odločila, šla na tekaško stezo v gozd in odtekla svojih prvih 2,5 km in bilo je nepozabno. Naslednji dan sem ponovila vajo in tako vsak drug dan. Dober mesec po začetku sem se udeležila svojega prvega uradnega teka (DM tek) in še en mesec kasneje 10,5 km tek po zagorski dolini. Tek je postal del mojega vsakdana in ni bilo dneva, niti slabega vremena, da ne bi odtekla svoje dnevne doze in se na ta način sprostila.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da lahko praktično tečeš kjerkoli, kadarkoli in, da ne rabiš neke posebne opreme za začetek. Le kanček motivacije, vztrajnosti in doslednosti. Potem vse steče. Tek ti da tisto malo, kar vsak od nas potrebuje, da se sprosti, napolni baterije, v miru premelje vse dogodke tistega dne in sprosti vso napetost. Zame je kot neke vrste ventil.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je omogočil, da sem dvignila svojo energije, da sem se sposobna vsak dan spopasti z novimi izzivi. Povrnil mi je zdravje, tako mentalno kot fizično, večjo motivacijo za doseganje ciljev na vseh področjih življenja. Nikoli ne oklevam ali teči ven v naravo ali v fitnes center na tekaško stezo - sem pristaš narave in z največjim veseljem opazujem vsak dan in vse okoli sebe. Plus tega pa še na tak način spoznaš okolico, znamenitosti, ki jih drugače ne opaziš in sebi podobno misleče tekače oz. «norce «. Vrnil me je zopet k sebi.

Kako potekajo tvoji treningi?
Običajno tečem vsak dan med 8 in 12 km dnevno, včasih tudi manj, odvisno le od časa, ki mi je na voljo in energije. Pozimi malo manj čez teden, ko je prej tema, ki se je malo bojim, vikendi pa so rezervirani za daljše teke in sprehode. Posebne motivacije ne potrebujem. Tečem ali sama ali pa v družbi.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Najraje tečem sama, da se prilagodim sama sebi in svojemu tempu, včasih pa se mi tudi družba pridruži.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Prvega ne pozabiš nikoli pravijo in to je moj prvi tek na DM v parku Tivoli in novoletni tek ob slovenski obali. Ker obožujem morje in poletje, so ti vsekakor posebej zapisani v mojem srcu.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Daljši sprehodi in kdaj pa kdaj kak skok v slovenske hribovje. Je pa tek tisti prvi in edini zame. Od vodenih vadb mi je všeč zumba, ko se še naplešeš zraven. J

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nisem ravno zgled osebe z zdravim in rednim prehranjevanjem. Poskušam jesti večkrat po malem in veliko sadja in zelenjave, ki ju obožujem. Poslušam svoje telo, ki mi samo pove kaj mu paše. Jem vse, zelo rada tudi tiste male pregrehe. Nisem vegetarijanka, a mesa ne jem pogosto.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Želja, da se ne poškodujem, da mi nikoli ne zmanjka motivacije in ljubezni do teka. Udeležba na še več tekih v bodoče, spoznavanje sebi enako mislečih.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je
 tvoja poklicna pot? 
Izredno rada berem motivacijske knjige in priročnike o samorasti, ker ti pustijo pečat in le z pozivno voljo in mislimi človek lahko doseže nemogoče. Sem mnenja, da je vesolje neskončno in, da si vsak kroji usodo sam. Verjamem v rek, da si usodo krojimo sami in, da kar daš od sebe, se ti povrne. Tu jaz z veseljem dodam … dvojno.
Sicer pa se ukvarjam s stiki z javnostjo in telemarketingom ter vsakodnevno srečujem različne karakterje. Delo je naporno in stresno obenem, in tu je tek tista moja rešilna bilka, ki me napolni z energijo in osveži glavo. Predvsem pa mi dvigne samozavest.

Značke: Oprema, Na štiri oči
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano