Na štiri oči z Boštjanom Hočevarjem

Na štiri oči z Boštjanom Hočevarjem
12.08.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Boštjan se poklicno ukvarja z vzdrževanjem in upravljanjem nepremičnin, sicer pa je športnik z dušo in telesom, ki ga zaznamuje vztrajnost, trma in delavnost.

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Da, sem član Atletskega kluba Krka Novo mesto.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati? 
Najljubših praktično nimam, ker vedno rad preizkušam nekaj novega. Sem pa pozitivno presenečen nad tehnologijo Newton copatov. Trenutno pa uporabljam, omenjene Newton – Distance IV, Asics GT2000, Mizuno Hitogami in Salomon SonicPro.

Uporabljaš tekaško uro?  
8 let star Garmin Forerunner 405, ki je že odslužil svoje in kliče po novem. :)

Tvoj obred pred tekom?
Posebnih obredov nimam, le zadnji večji obrok mora biti min. 3,5 - 4h pred tekmo/tekom. 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
- 3. mesto na Evropskem klubskem prvenstvu za mladince, 1500m; 2006
- nastop na Evropskem prvenstvu v krosu za mladince; 2007
- 2. mesto na Državnem mladinskem prvenstvu, 1500m; 2008
- 3. mesto na Državnem mladinskem prvenstvu, 5000m; 2008
- številna odličja na atletskih mitingih in cestnih tekih

 

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Že v osnovnošolskih letih sem kazal boljšo aerobno pripravljenost – takrat sem se udeleževal le šolskih tekmovanj, brez treniranja. Kasneje z vstopom v srednjo šolo pa sem začel aktivno trenirati na srednje dolge proge. Individualni športi so mi sicer bili vedno bolj pri srcu kot kolektivni, ker si neodvisen od drugih, »svoboden « zato je bil tek idealna rešitev. Danes sem tekme na atletskem stadionu praktično opustil in se udeležujem le cestnih tekov.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Kot sem že omenil zagotovo ta praktičnost in svoboda. Potrebuješ zgolj tekaške copate in okolje, da se »odklopiš «. Ne morem pa tudi brez tekem, to ti da dodatno motivacijo in zagon za še večjo strast do treniranja iskanja lastnih sposobnosti in meja.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Razlogov je več, prvi je zagotovo ta, da je tek eden izmed najbolj praktičnih/ preprostih športov, izvajaš ga lahko kjerkoli in kadarkoli, v soncu, dežju, snegu ali mrazu. Potem pa so zraven tudi še, cenovna dostopnost, začneš lahko zgolj s tekaškimi copati; in pa čas, saj v eni uri lahko, na primer narediš toliko, kot recimo na kolesu v dveh urah in več. Ne smem pozabit pa še na tekme, ker sem po naravi tekmovalen je tek po mojem mnenju eden izmed najboljših športov, če želiš preizkusiti svojo zmogljivost, tekem je namreč malo morje, včasih tudi po več na dan.

Kaj ti je tek dal?
Vztrajnost, samodisciplina, svoboda in samospoznavanje, to so zagotovo eni izmed ključnih dejavnikov, ki mi jih daje ukvarjanje s tekom. Poleg tega spoznaš mnogo prijateljev in znancev, ki imajo podobno mišljenje ko ti.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treniram 6-7 tedensko, kar mi nanese cca. 70-100 km. Gre za kombinacijo fartlekov, tempo tekov, klancev in lahkotnih daljših tekov. Večina treningov naredim na cesti včasih grem na trim stezo – makadam, včasih pa tudi na stadion.
Motivacijo običajno črpam iz tekem - bolj kot si nezadovoljen sam s sabo, večja je motivacija za naprej.
Glasbe od kar sem začel z treningi, pred več kot 10 leti, ko mi je bilo mučno pretečt zgolj 30 minut ne poslušam več. Le takrat sem se je posluževal, danes mi je to moteče.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večina tekov opravim sam, včasih pa tudi s prijatelji.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Poleg tistih, na katerem sem bil najbolj uspešen, je še kar nekaj zanimivih. Sicer pa je vsaka tekma po svoje zanimiva. Lahko pa, na primer izpostavim svoj 1. polmaraton v Reki, kjer je bil drugo polovico takšen naliv, da si komajda videl pred seboj in tudi svoj 2. polmaraton v Palmanovi, ko me je po 10 km dobesedno odrezalo, pač neizkušenost; pa recimo nek gozdni tek, kjer sva s kolegom bila vodilna in na koncu zaradi nepazljivosti organizatorjev zgrešila traso, no na koncu sva z več minut zaostanka le prišla v cilj. Pa svoj 1. gorski tek na Lisco, kjer sem si na koncu rekel: »prvič in zadnjič «, no po tem sem šel še dvakrat, pa verjetno bom še šel. Pa tudi Ljubljanski maraton je vsako leto po svoje zanimiv.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
V zadnjih dveh letih se za popestritev usedem tudi na cestno kolo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Težko rečem, da skrbim za prehrano. Sicer nič posebnega, ne poslužujem se nobenih diet ali kakšnih posebnih tipov prehrane. Lahko pa povem, da ne jem nobenih solat, zelenjave tudi zelo zelo malo, sadje pa tu in tam, sicer se vsak dan nekaj najde, največ pa sezonsko in domače! Največja strast je pa meso, testenine, krompir, jajca (obvezno s svinjskimi ocvirki), svež kruh, ... Kar se sladkorja tiče, nisem mahnjen na sladkarije, čipse ipd. če je potrebno si pa tudi privoščim 0,5l sladoleda. Skratka, moja prehrana je mogoče za nekatere malce netipično športna.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Ker me zadnja leta skorajda vsako leto za kakšen teden ali mesec ob nepravem času na prisilno pavzo priklene kakšna poškodba si želim le, da bi se v nadaljnje to že enkrat končalo in da bi se lahko neovirano pripravljal na tiste prave cilje, ki jih imam.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Če bo le zdravje na pravem mestu si želim na Ljubljanskem maratonu, na 10 km približat 33 min. in mesec dni kasneje v Palmanovi odteči polmaraton čim bližje 1h in 13 min. 

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
V prihodnosti si zagotovo želim preizkusit še v maratonu ampak vse ob pravem času, ker sem tekmovalne narave se ne grem, da ga zgolj pretečem, temveč, ko se bom odločil in bil temu pripravljen ga bom šel »odtečt na rezultat « mi je cilj pridobiti čim več izkušenj in praktičnega znanja.
Rad pa odprem tudi kakšno dobro knjigo, predvsem takšno iz katere se kaj naučiš, da od nje nekaj odneseš.

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ