Na štiri oči z Bredo Škedelj

Na štiri oči z Bredo Škedelj
23.06.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Breda je energična, nasmejana biologinja, ki trenutno zaključuje študij Biološkega izobraževanja. Sicer pa v prostem času zelo rada teče.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica atletskega kluba Krka Novo mesto.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Najbolje se počutim v tekaških copatih adidas. Tako vso mojo obutev predstavljajo prav teniske te znamke. Največ časa prebijem v lahkih adizero boston boost 5 copatih. Kadar opravljam teke po razgibani gozdni podlagi, pa si obujem copat terrex265, ki dobro oprime in stabilizira moje gležnje.

Uporabljaš tekaško uro?
Moja ura je Garmin Forerunner 225.

Tvoj obred pred tekom?
Pred samim treningom najprej dobro preberem plan. Pred tekmami se rada malo odklopim in se sprostim z glasbo. Pred vsakim tekom pa si obvezno dobro zavežem tekaške copate.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Lansko atletsko sezono bom težko prekosila, saj sem dosegla kar nekaj dobrih rezultatov. Postala sem državna dvoranska prvakinja na 1500m. Med članicami sem postala državna podprvakinja v krosu. Tretje mesto sem osvojila na Atletskem pokalu Slovenije ter na državnem prvenstvu za članice na 3000m. Na ta dosežek sem še najbolj ponosna, saj sem na stopničkah stala z dvema najboljšima slovenskima atletinjama Marušo Mišmaš ter Sonjo Roman. Rada se spominjam tudi 5km zmag na DM tekih ter na Maratonih treh src.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Šport me spremlja že od mladih nog. V osnovni šoli sem aktivno in precej uspešno igrala rokomet v ŽRK Krka Novo mesto. Dobre rezultate sem dosegala na šolskih krosih, kjer sem vedno rada sodelovala. S tekom sem se resneje začela ukvarjati šele v drugem letniku srednje šole. Takrat so se začela tudi resnejša tekmovanja na atletski stezi ter malo bolj sproščeni rekreacijski dogodki.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Kar mi je pri teku najljubše je to, da lahko tečem kadarkoli in kjerkoli. Ker sem po duši biolog, lahko že med samim treningom opazujem, kakšne naravne danosti me obdajajo in kako se narava spreminja skozi letne čase. Ob teku se tako kot ptice, ki te na poti preletavajo, počutiš svobodno in neobremenjeno. Vse skrbi lahko za kratek čas izginejo.

Kaj ti je tek dal?
Zdi se mi, da znam zaradi treningov bolje organiziram svoj čas. Sem tudi bolj samozavestna in vztrajna. Če se pri delu pojavijo problemi in ovire, ne obupam, temveč počasi potujem proti zadanemu cilju.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treniram pod vodstvom svojega očeta Ivana Škedelja Močivnika, ki mi vsak teden napiše načrt treningov. Običajno tedensko naredim med 6-8 treningov. Tek je del mojega vsakdana, zato le redkokdaj težko obujem tekaške copate. Kadar pa se le pojavi kriza, se spomnim na zastavljene cilje in na ipodu najdem ustrezno glasbo, največkrat so to pesmi skupin Muse ter IAMX.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Daljše teke raje opravljam sama, družbo mi občasno dela glasba. Kadar se odpravim na jutranji tek pa glasbe ne potrebujem, saj raje prisluhnem zvokom narave. Tudi težje treninge na stezi večinoma opravljam sama, kdaj pa kdaj se pridružim atletom iz domačega kluba.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Vsaka tekma je svojevrstno doživetje. Prav gotovo pa ne bom nikoli pozabila svoje prve zmage v krosu, ki sem jo dosegla še kot osnovnošolka v Šmarjeških Toplicah. Eno izmed nepozabnih doživetji je bil tudi reprezentančni nastop v kategoriji mlajših članic na četveroboju reprezentanc Češke, Poljske, Madžarske in Slovenije. Nastop v tuji državi in reprezentančni dres mi je pognal dodatne količine adrenalina v kri. Največ smeha in veselja pa je bilo ob sodelovanju v mešani štafeti (5punc in 5fantov) na štafetnih tekih Univerze v Ljubljani.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Čez teden se na faks transportiram s ponijem. Ker moram pri tem res močno pritiskati na pedala, bi lahko rekli, da kolesarim. Med vikendi, kadar nimam tekem, za sprostitev odigram kakšno partijo namiznega teka. V zimskem času tečem na smučeh.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Jem raznovrstno in uravnoteženo hrano. Občasno imam tudi sladkorne krize, ko po stanovanju manično iščem kakšen košček čokolade.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Moja največja želja je,da ostanem zdrava in brez poškodb. Rada bi odtekla tudi še kakšen osebni rekord.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije? Kakšna je tvoja poklicna pot?
V prostem času rada obiskujem gledališke predstave ter koncerte. Nestrpno tudi pričakujem novo sezono Game of Thrones. Veliko berem, v zadnjem času me navdušuje predvsem italijanska zgodovina. Nepozabna so tudi druženja s prijatelji in obiskovanje tujih dežel. Zaključujem študij Biološkega izobraževanja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pišem magistrsko nalogo ter se začenjam z iskanjem dela.

Značke: Atletika, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ