Na štiri oči z Dejanom Šmigocem

Na štiri oči z Dejanom Šmigocem
03.06.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Dejan se športu posveča tako poklicno, kot tudi zasebno. Je namreč inštruktor-vaditelj fitnesa in športno rekreativne vadbe, v prostem času pa zelo rad teče.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Trenutno nisem aktiven član nobenega kluba, saj mi čas tega ne dopušča - imam namreč tri majhne otroke, ki mi poleg službe vzamejo kar veliko časa. Med letoma 2008 in 2012 sem bil zelo aktiven pri klubu ŠRK iz Celja. Gre za klub, ki se ukvarja tudi s triatlonom, s katerim sem se ukvarjal tudi jaz.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Moja najljubša znamka od leta 2010 dalje je Saucony, model Kinvara. Imam pa tudi druge modele iste znamke, in sicer so to Mirage, Virrata, Peregrine, a največkrat tečem v modelu Kinvara.

Uporabljaš tekaško uro?
Moja tekaška ura je in vedno bo Polar, imam pa tudi Garmina Forerunner 305 (za tekme ali treninge). Sicer pa vsakodneno uporabljam Polar f5, ki je malo starejši model, star cca. 8 let.

Tvoj obred pred tekom?
Nekakšnega posebnega obreda pred tekom nimam, mogoče pred tekmo, ko mi je zelo pomembno, da grem vsaj 3x na wc.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Teh je kar nekaj, mogoče 5.mesto absolutno na teku okoli šmartinskega jezera leta 2014 in 6.mesto leta 2015, 7.mesto na vege teku 2015 itd. ...

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati pred trinajstimi leti, spomladi leta 2003. Zakaj, je dobro vprašanje. Ko sem začel teči sem bil še zelo mlad, želel sem početi veliko stvari, a jih enostavno nisem obladoval, tako so naenkrat nastale težave in problemi, ki jih moraš rešiti, a ne veš kako. Zato sem začel teči in ugotovil, da s tekom, ko si sam s seboj, lahko lažje in hitreje rešiš težave, ki jih imaš. Zraven pa sem še užival, zato tečem še danes.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč to, da si sam s seboj in se lahko tudi pogovarjaš sam s sabo. Tek ti da eno posebno energijo, ki je tisti, ki ne tečejo, ne bodo nikoli spoznali. Zato jaz pravim, da če želiš to izvedeti, moraš enostavno začeti teči, saj se z besedami tega ne da opisati.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal vse to, kar sem opisal v prejšnem odstavku - energijo, moč, kondicijo in drugačen pogled na življenje. Ni stvari, ki se ne bi izplačala v življenju, vse se splača, vse je treba probati ...

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 2-3x tedensko, če mi le časovno znese. Ko se pripravljam na kakšno tekmo pa tečem tudi 5-6x tedensko. Posebne motivacije ne potrebujem, saj mi je že samo misel na tek ena velika motivacija. Prav tako med tekom ne poslušam glasbe, saj rad slišim kaj se dogaja okoli mene.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sam, včasih pa tudi s prijateljem, sosedom ali z ženo, odvisno od težavnosti treninga in proge, po kateri tečem.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Za mene je vsaka tekma in vsak tek nekaj posebnega. Mogoče mi je zelo ostala v spominu tekma od Red Bulla 400 v Planici, za katero si nisem znal predstavljati, kaj me čaka in kako bom sploh tekel v tak hrib. A na koncu je šlo brez večjih težav.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Poleg teka se ukvarjam tudi s fitnesom, izvajam namreč vaje za moč, kar se pri teku pozna, saj lažje in hitreje tečem. Občasno tudi plavam in kolesarim, pač kolikor mi čas dopušča.

Kako pa skrbiš za prehrano?
S prehrano nimam težav, jem vse, največ pojem belega mesa (piščanec, puranja prsa), krompirja, riža, testenin, jajc in tudi veliko sladkega. Zaradi vseh treningov, ki jih izvajam, moje telo to enostavno potrebuje.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Za v prihodnje nimam posebnih tekaških načrtov in želj, ker kot sem že rekel mi čas to enostavno ne dopušča. Ko bodo otroci malo zrasli, jih bom pa vsekakor začel vključevati v vse športe, s katerimi se ukvarajam.

Značke: Na štiri oči, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ