Na štiri oči z Gorazdom Pelclom

Na štiri oči z Gorazdom Pelclom
13.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Gorazd je zaposlen na ministrstvu za obrambo, prosti čas pa posveča borilnim veščinam in teku.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Redno sem začel teči kakšnih 10 let nazaj, ko sem se zaradi službe zredil in sem moral nekaj ukreniti glede tega

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je edin šport, kjer načeloma nisi omejen s prostorom, tudi ne potrebuješ posebne opreme - lahko bi tekel tudi bos, v navadnih kratkih hlačah in majici. Tečeš lahko skoraj povsod, sam ali v družbi. In pa za tek ne rabiš posebnega znanja. Teči znamo vsi.

Kaj ti je tek dal?
Dal mi je še eno možnost več, da se lahko odklopim od vsakdanjih skrbi in se za tisto urico posvetim samemu sebi, lahko razčistim stvari, ki so se mi nabrale v glavi. Skratka, meni je poleg aikida še en t.i. blow off ventil.

Kako potekajo tvoji treningi?
V bistvu nimam vnaprej pripravljenih treningov, tako da, ko je čas, se preobujem, preoblečem in grem. Ne rabim motivacije, da se odpravim tečt. Tečem približno 3x na teden, včasih je motivacije več, pa tudi počutje samo pripomore k temu, da se številka dvigne na 5 tekaških treningov na teden. V kolikor ne delam kakšnih intervalnih treningov, potem vedno poslušam glasbo. Čeprav v večini poslušam jazz, sem tudi rocker po duši. Zato je vedno rock glasba ali pa njena podvrsta (metal) v predvajalniku

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Tečem sam, ker si sam postavim cilje in tempo, nimam pa težav, če imam zraven družbo, če seveda ni ta prehitra.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Ko sem prvič uspešno premagal 21km razdaljo v Radencih.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Tek in aikido sta dve stalnici, ki sta del mojega življenja. Brez ene ali druge si skoraj ne znam predstavljati svojega življenja.

Kako pa skrbiš za prehrano?
V bistvu jem vse, ne pazim preveč na prehrano, čeprav zadnje čase manj uživam mesnih izdelkov in na krožniku prevladuje zelenjava.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Seveda ostaja še popravni izpit iz Radencev 2015, ko mi ni uspelo končati maratona, tako da seveda maratonska razdalja in rad bi se bolje spoznal s trail teki.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Še vedno rad poprimem za fotoaparat in naredim kakšno fotko, v kolikor pa nisem na treningu in me ne okupira mali nadobudnež, moj sin Žan, potem se z veseljem usedem v sweetspot in se prepustim dobri jazz glasbi.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Radenci
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ