Na štiri oči z Ireno Malavašič

Na štiri oči z Ireno Malavašič
23.08.2019 AVTOR: K.R., foto: Osebni arhiv

Irena z Vrhnike je pozitivna oseba, ki uživa v vsakem trenutku življenja, ki ji je dan.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

V tekaško društvo ali klub nisem včlanjena, morda kdaj v prihodnosti.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Moje noge se najbolje počutijo v copatih Brooks.

Uporabljaš tekaško uro?

Tekaške ure pa ne uporabljam, ker se mi zdi, da bi mi odvzela neizmerno svobodo pri teku.

Tvoj obred pred tekom - kakšen je pred treningom in kakšen pred tekmo?

Predvsem imam eno zlato pravilo, da imam pred tekaškim treningom ali tekmo raje bolj prazen želodec in mehur.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki?

Zame je vsak pretečen kilometer balzam za dušo in telo, drugače pa se moji 10 km podvigi vrtijo po času okrog ene urce.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

Intenzivno sem se s tekom začela ukvarjati malo po 40. letu, ko mi hoja po naravi ni več zadostovala in sem potrebovala močnejši ventil za sproščanje.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Pri teku mi je najbolj všeč ta neizmerna svoboda, mir, lahkotnost in igrivost narave, ki je vsak dan drugačna. Ko si ves prepoten in grizeš vsak korak, si potem na koncu zastavljenega cilja največji zmagovalec sam nad seboj in napolnjen z novo pozitivno energijo, ki se jo težko opiše,...Vsakemu, ki še ne teče, bi priporočila, da poskusi.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi je dal tisto, kar ni primerljivo z nobenim denarjem,...Zame je tek pripomoček na poti do novih zmag. Tek mi je poslal tudi čudovite ljudi, ki enako mislijo, kot mislim sama.

Kako potekajo tvoji treningi?

Najraje tečem povsod tam, kjer ni asfalta in same ravnine. Tečem od 4 do 5 krat tedensko,.. ko pa ne tečem, pa hodim; najraje jo mahnem na "našo Planinco" nad Vrhniko, kjer je tudi čudovit razgled prav do našega očaka in ostalih vrhov. Tam se oči, duša in telo spočijejo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Nepopisno se počutim na tekih, kjer mesta in vasi dihajo z nami, kot npr: Tek štirih mostov v Škofji Loki, Mali Kraški Maraton v Sežani, Štanjel, Radenci, Konjiški Maraton, Cazin,.. Ti teki imajo dušo in to tekači čutimo. Zame so navijači tako pomembni, kot mi tekači; drug drugemu dajemo energijo in dihamo drug za drugega.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Brez hoje in teka si ne predstavljam življenja. Zame sta to najboljša psihiatra.






Kako skrbiš za prehrano?

Rada jem skoraj vse, razen mesa ne jem že približno 10 let. Obožujem pa solate in juhe. Dan začnem s čudovitim napitkom, ki ga priporočam vsakomur: stisneš limono, dodaš 2 dcl tople vode, dodaš še cimet, ingver in kurkumo v količini male čajne žličke in premešaš in spiješ. Kmalu pa še eno jabolko in odpornost je poleg gibanja zagotovljena.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?

Glede na to, da sem se lani na Nočnem teku na Bledu tako poškodovala, da sem pridelala pretrgane vse zunanje vezi v gležnju, sem hvaležna za vsak varen korak, ki ga naredim z dobro voljo in da mi bo zdravje čim dlje služilo.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Knjigo Bela dama o življenju tekačice Helene Žigon, ki se je tisto leto poslovila s tekmovalnih tekaških poti, ko sem jaz pričela. Zame je res velika vzornica, kot gospa Kazimira, ki bo naslednja knjiga, ki si jo želim dobiti v roke.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Že 25 let imam družino, moža, dve odrasli hčeri in eno prečudovito bitje tega sveta, še ne tri mesece staro vnukinjo Lino in upam, da se nam še kakšen mali čudež pridruži. Iz zelišč izdelujem mazila za domačo rabo, deodorante in tinkture, čajčke. Narava nam res nudi vse, samo znati si moramo vzeti. Hvaležna sem naravi za vse darove. Moje poslanstvo pa je v Domu upokojencev na Vrhniki na Oddelku za varovance z demenco, saj rada pomagam ljudem; starejši pa so sploh naša zakladnica, modrost in naš ponos. Hvaležna sem življenju za vsak trenutek, ki mi je dan.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ