Na štiri oči z Urbanom Lavrenčičem

Na štiri oči z Urbanom Lavrenčičem
23.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Urban dela kot računovodja, sicer pa je ljubitelj aktivnega gibanja v naravi. Zelo rad teče, saj meni, da je svet skozi oči tekača lepši.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Član ŠD Nanos Podnanos, domačega ŠD Vrhpolje ter Teniškega kluba Ajdovščina

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Saucony Kinvara ter Adidas Adizero Boston Boost

Uporabljaš tekaško uro?
Polar M400

Tvoj obred pred tekom?
Ni posebnega obreda, le v kolikor je vreme nestabilno preverim radarsko sliko padavin na meteo portalu aladin. :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Osebni rekordi: polmaraton Valencija 2017 (1:16:17), Ljubljanski maraton 2016 (2:49:44), Nočni tek Ljubljanica 10 km 2017 (33:46), ob tem pa še drugo mesto Triglav tek Brdo pri Kranju (2015), drugo mesto na Teku trojk v Ljubljani (2016), ter tretje mesto Tekaški pozdrav jeseni Sežana 2017.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Tek me spremlja že od malega, v mladosti sem namreč treniral nogomet in skozi njega pridobival tekaške sposobnosti do te mere da sem se, takrat osnovnošolec, uvrstil na državno šolsko prvenstvo na 1000 metrov, kjer sem brez posebnih dodatnih priprav dosegel lep rezultat s časom 3:00:57. Nato sem med srednjo šolo in obdobjem študija tek praktično povsem opustil, me je pa nazaj priklical pred slabimi šestimi leti, ko sem potreboval neko protiutež napornemu tempu dela v službi, tek pa mi je nato dal mnogo več kot samo to.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Lepota teka je lahko večplastna, v svojem elementarnem smislu mi je tek všeč, ker je tako preprost, ker ti daje občutek svobode in ker je skozi oči tekača svet videti lepše, narava bolj živa, mi z njo bolj povezani, problemi okrog nas manjši, ter mi zaradi vsega tega srečnejši. Imam pa zaenkrat rad tudi premagovanja samega sebe v rezultatsko-tekmovalnem smislu, všeč mi je ker je tek tako pošten in ker te vedno nagradi za vloženi trud.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi še vedno da zelo veliko, združil me je z res prijetno tekaško druščino in sem mu hvaležen za marsikatero novo prijateljstvo. Sem pa na nek način vsa ta leta ob teku vedno bolj spoznaval tudi sebe, si preko njega pomagal pri sprejemanju odločitev, ali morebiti pri iskanju odgovorov. Je pa nenazadnje tek odličen poligon za nabiranje športne vzdržljivosti, ki jo nato z veseljem uporabim še pri drugih športnih aktivnostih, ki so mi prav tako blizu.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treningi sledijo občutkom in se že dolgo ne poslužujem več predpisanim tekaškim planom, ampak si le tega sproti ustvarjam in prilagajam. Raje kot na kvantiteto stavim na kvaliteto, tečem pa običajno 3-4 krat tedensko, vmesne dneve pa, če le čas dopušča, raje zapolnim z drugimi športnimi aktivnostmi ali pa z vajami za tekaško moč. Posebne motivacije za tek sicer ne potrebujem, seveda pa pomaga če imaš pred sabo točno izbran cilj in tekmovanje za katerega se pripravljaš. Glasbo sem včasih med tekom redno poslušal, predvsem med daljšimi in manj intenzivnimi treningi jo še vedno rad vzamem s seboj, sem pa tudi velik ljubitelj podcast oddaj in tek se mi zdi enkraten način za spremljanje le teh.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Običajno treninge opravim kar sam, saj ima vsak svoje plane, urnike in se je tako težko uskladiti, je pa zato toliko lepše ko dejansko uspe kak tak dogovor. :)

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
V najlepšem spominu mi prav gotovo ostajata moj prvi pravi maraton, ki sem ga odtekel aprila leta 2015 v Parizu in pa lanski osebni rekord na polmaratonu v Valenciji (1:16:07). Rad se spominjam tudi leta 2016, ko sem imel pred Ljubljanskim maratonom obilo težav v pripravljalnem obdobju, a se je vseeno izšlo za nov osebni rekord s časom 2:49:44. Lepo pa se je spominjati tudi lanskega tretjega mesta na tekaškem pozdravu jeseni v Sežani, drugega mesta na nočnem teku Ljubjanica (33:46), ter drugega mesta na tradicionalnem teku trojk v Ljubljani v mešani ekipi ŠD Nanos Podnanos.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Teku morda res posvečam še največ pozornosti, saj sem tu vsaj tekmovalno gledano še najuspešnejši, se mu pa znam tudi odreči in ga nadomestiti z izleti po visokogorju, poleti predvsem s tenisom in kolesarstvom, v času zime pa vedno bolj tudi s turno smuko in tekom na smučeh.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nisem pristaš novodobnih diet, osebno mi ustreza klasična prehranska piramidna struktura, se pravi raznovrstna in uravnotežena prehrana s poudarkom na OH, si pa po težjih treningih pripravim beljakovinski napitek za hitrejšo regeneracijo mišic.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Želja oziroma cilj za letos je, da se pri polmaratonu spustim pod mejo 1:15:00, poskusil bom že na Istrskem polmaratonu, bo pa to zaradi trenutnih težav s poškodbo morda malo prehitro. Bi se pa nato, če bo le zdravje služilo, naslednje leto rad spet preizkusil na kakšnem izmed velikih maratonov v tujini, še najraje kar na največjem in najbolj zaželenem - New York maratonu. Se pa zadnje čase vedno raje odpravljam tudi na trail preizkušnje in prav mogoče, da bom v prihodnje več pozornosti namenil tudi tej vrsti teka.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poklicna pot me je preko Fakultete za Ekonomijo vodila v revizijske vode, sedaj pa sem zaposlen v družbi Telemach. Poleg že naštetih športnih hobijev, sem bil dolga leta povezan z glasbo in sem član pihalnega orkestra, prav tako pa imam tudi opravljeno licenco za jadralnega padalca in nekajkrat letno vendarle še najdem čas za prelet te naše lepe Vipavske doline.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ