Na štiri oči: Matej Pečnik

Na štiri oči: Matej Pečnik
12.12.2019 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Matej je član gorsko kolesarskega kluba Ravne in ponosen oče dveh uspešnih gorskih kolesarjev.

Kako bi se opisal v nekaj besedah?

Poročen s tudi športno aktivno ženo in ponosen oče dveh sinov, sicer zelo uspešnih gorskih kolesarjev. Žena sicer pravi, da sem zelo “potopan“ in prevečkrat neodločen.

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Že nekaj let sem član gorsko-kolesarskega kluba Ravne, za katerega sem pred leti uspešno nastopil na nekaj MTB maratonih, vendar me je kar nekaj hudih poškodb malo oddaljilo od kolesarskih tekmovanj.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Pri tekaški obutvi nikoli nisem posebej gledal na proizvajalca, sem pač tekel v copatih, v katerih sem se udobno počutil. Je pa res, da sem trenutno pozitivno presenečen nad Hoka Torent, s katerimi sem pred prvim 50 km trailom naredil le cca 15 km, pa nisem imel kasneje resnično nobenih problemov.

Uporabljaš tekaško uro?

Tekaško uro uporabljam občasno. Drugače rad tečem, kot bi rekel, “za dušo“.

Tvoj obred pred tekom?

Pred samim treningom – če svojim tekom lahko sploh tako rečem – nimam nobenega posebnega obreda, samo, da sem čimprej v supergah in v naravi. Pred tekmami, kolikor se jih sploh udeležim, pač dan prej testenine in kakšna razpeljava s kolesom.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Uf, če se temu sploh lahko reče dosežki, pa vendar 3. mesto v kategoriji na DP v maratonu Radenci 2018 kar je bilo zame popolno presenečenje in pa 4. mesto skupno in 2. v kategoriji na mojem prvem trailu K24 na 50-kilometrski trasi! To je bilo pa še večje presenečenje, saj zaradi poškodbe prepone dva meseca nisem mogel normalno hoditi, kaj šele teči, sem pa na srečo lahko kolesaril. Omenil bi tudi 2. mesto na letošnjem Rašica trailu, na 60-kilometrski trasi. Drugače s tekmovalnega vidika pa mislim, da sem večje uspehe dosegel na gorskem kolesu.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?

Pred cca 13 leti se je številka na tehtnici že nevarno približala 110, dihanje po stopnicah je postalo težje, tlak sem uravnaval z zdravili. Neko jutro sem zato obul superge in odšel na sosednji hrib, ko sem šel po nekaj tednih tudi v dežju, je rekreacija zame postala užitek.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Pri teku se mi zdi vse tako enostavno. Tečeš lahko kadarkoli in kjerkoli, ko me prime enostavno grem. Dejstvo je, da vem če me čaka težak dan, zjutraj brez problema hitro vstanem, naredim svoje in dan je takoj lepši.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi daje predvsem užitke, problemi med tekom postanejo lažje rešljivi oz. izginejo. Skratka fajn je.

Kako potekajo tvoji treningi?

Za sebe nikakor ne morem reči, da treniram. Ponavadi še ko grem po stopnicah ne vem kam bo šel. Pač grem kamor mi v danem trenutku odgovarja. Tečem pa tam od 45 min do ene ure, večkrat na teden.Če pa grem s starejšim sinom na njegov gorskokolesarski trening, takrat mi pa zmeraj reče, no danes si pa treniral.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil in zakaj?

Menim, da nihče ne pozabi prvega maratona. Prav bi bilo, da lahko to vsak doživi. In pa seveda letošnja prva trail izkušnja, kjer sem glede na probleme z poškodbo, kot sem že dejal, presenetil samega sebe.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Rad kolesarim, tako gorsko kot cestno. Pozimi pa večkrat z celo družino uživamo v teku na smučeh.

Kako skrbiš za prehrano?

Jem, kar mi odgovarja, pravijo sicer, da imam obsesijo z sladoledom. Na to, kaj jem, pazim le dan pred tekmo.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Pri nas je vse vezano na tekmovalno sezono naših sinov, ki nam z svojimi uspehi venomer narišejo nasmeh na usta! Je pa res, da prvič, odkar se ukvarjam s športom, delam neke plane za leto 2020, v katerem se bi rad udeležil vsaj 4 daljših trailov in pa K24 100 km, kjer bi rad dosegel spodoben čas!

Katero knjigo si nazadnje prebral?

Ed Caesar: 2 uri.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Sem predvsem družinski človek in če nam čas dopušča, smo zelo radi aktivni v naravi. Večino vikendov smo na poti in na tekmah sinov. Drugače pa je lokalna politika moj hobi že več kot 15 let.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ