Nenavaden maratonski rekord

Nenavaden maratonski rekord
14.02.2020 AVTOR: K. R., foto: https://mybestruns.com/

59-letnik je pritekel prav poseben maratonski rekord.

Preteči maraton – cilj mnogih tekačev. Preteči maraton pod tremi urami – cilj nekaterih tekačev.

Prav poseben rekord pa si je pritekel Iain Mickle, ki ima najdaljši čas med prvim in slednjim maratonom pod tremi urami. Iain Mickle je tekel svoj prvi maraton pod tremi urami leta 1977, nazadnje pa je s takim časom tekel 42 let in 151 dni pozneje, pri 59-ih letih. 

»To je zanimiv rekord, saj pomeni neko konsistenco v teku," je povedal Mickle. "Iskreno, pred nekaj leti sploh nisem vedel, da obstaja tak rekord. Prav poiskal sem tudi podatke o zabeleženem času svojega prvega maratona«. Mickle je bil v svojih najstniških letih eden izmed petih najboljših tekačev v tekaški ekipi svoje srednje šole. »Nisem bil ravno športnik,« je povedal Mickle. "Poskusil sem z nogometom in baseballom, vendar mi ni šlo prav dobro. Tek pa se je zdel preprost: samo postavljaš eno nogo pred drugo. Ni bilo potrebno veliko usklajevanja, zato sem vztrajal.« Nekega dne mu je oče predlagal, da skupaj pretečeta maraton. Skupaj sta trenirala in tedensko pretekla kar nekaj kilometrov. Svoj prvi maraton je Mickle pretekel s časom 2:50, in tako prehitel očeta za deset minut. 

Mickle je imel veliko časa, da se je med prvim in drugim maratonom izboljšal. V svojih mladostniških letih na kalifornijski univerzi v Berkeleyju je tekel predvsem na 5.000 metrov. Svoj drugi maraton pa je nato tekel šele pri 40-ih. »Z leti izgubiš na hitrosti, vendar se lahko izboljšaš na maratonski razdalji. Pomembno je treniranje možganov. Naloga možganov je, da preprečijo, da se izčrpate. Več kot tečete, bolj bodo vaši možgani razumeli, da je v redu in da lahko obvladate trpljenje,« je povedal Mickle. Ko je bil star 53 let, je Mickle na Bostonskem maratonu postavil svoj osebni rekord s časom 2:38:38.

Danes 59-letni Mickle vloži veliko truda v svoj trening. Treningom teka dodaja raztezne vaje in treninge za moč, ki mu niso ravno najbolj ljubi. »Če imam čas za vadbo, raje tečem, a zahtevne vadbe so prav tako pomembne za maratonski čas pod tremi urami. Trik je v zmernosti. Treba je biti dobro pripravljen, a hkrati načrtovati treninge tako, da se ne poškodujemo«. Mickle še dodaja, da so pri teku pomembna tudi prijateljstva. »Resnično uživam v svojih dolgih tekih in napornih treningih zaradi skupine ljudi, s katerimi tečem vsak dan," pravi Mickle. " Potrebujem tekaške prijatelje, s katerimi lahko delim cilje in smo v neki zdravi tekmovalnosti. To je tisto, kar me žene naprej.«

V letu 2020 ne načrtuje maratona, osredotoča se namreč na krajše in hitre razdalje. Naslednji maraton načrtuje v letu 2021, kjer upa na prvo medaljo v svoji starostni kategoriji.

Značke: Tek
Ključne besede:
Iain Mickle maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ