Neprijetna nadloga vsakega tekača so lahko žulji

Neprijetna nadloga vsakega tekača so lahko žulji
25.10.2019 AVTOR: Sporočilo za javnost

Sprehodi, tek in podobne aktivnosti so lahko vzroki za nastanek žuljev na stopalih. Toda to ni razlog, da bi opustili te dejavnosti!

Odkrijte, kako najbolje oskrbeti žulje in kako jih preprečiti – da lahko nadaljujete z vsem, kar želite početi!

Ob aktivnosti spotimo stopala, zaradi česar se povišata vlaga in toplota. V primeru teka je trenje med kožo ob nogavico in tekaškim copatom nenehno in če temu dodamo še otečene noge, je rezultat žulj. Žulj nastane, ko se med notranjimi in zunanjimi plastmi kože nabere limfna tekočina.

Žulji nastanejo ob hkratnem delovanju raznih dejavnikov:

  • trenje obutve ob kožo stopal;
  • pretesna/premajhna obutev;
  • povečana vlaga in toplota v tekaškem copatu;
  • otečena stopala.

Kaj lahko storimo, da preprečimo žulje?

Prvi preventivni korak, da preprečimo žulje, je seveda izbor prave tekaške obutve, ki se mora pravilno prilegati stopalu in biti prave velikosti. Pomembno je namreč, da točno vemo, kakšno stopalo imamo: širše ali ožje; visok ali normalen nart. Pomembno je, da tekaški copat ni premajhen; zaradi zatekanja stopala, do katerega prihaja ob daljši aktivnosti, je pomembno, da ima noga dovolj prostora, karj je potrebno upoštevati že ob nakupu tekaškega copata.

Na povečano trenje veliko vpliva prekomerna vlaga v tekaškem copatu, zanimivo pa je, da so k žuljem bolj nagnjeni tisti s suho kožo. Tudi koži stopala je torej potrebno zagotoviti ustrezno nego – če imate suho kožo, jo navlažite z ustreznimi kremami.


Daljši teki

Razumljivo je, da se največ žuljev pojavlja pri daljših tekih, saj pri le-teh trenje traja najdlje. Izpostavljene dele lahko zaščitite tudi z obliži, ki so primerni za bolj vlažno kožo. Neka raziskava je pokazala, da naj bi pomagal celo navaden medicinski trak, ki ga namestimo na občutljiva mesta.

Telo žulje pozdravi samo. Manjši žulji se bodo hitro sami zacelili, pri srednje velikih in velikih žuljih pa lahko žulj previdno odprete in sprostite pritisk in tekočino, ki se je v njemu nabrala. Tako se bo žulj hitreje posušil in zacelil. Uporabljajte razkužene pripomočke. Pri zelo velikih žuljih se obrnite na zdravniško pomoč. Prav tako se k zdravniku obrnite za pomoč, če se pojavi hujša bolečina, oteklina, če se žulj vname ali zagnoji.

Po zaslugi Hansaplastove tehnologije lepljenja obliž varno ostane na mestu 48 ur. Je vodoodporen in odporen proti potu. Nov, enostaven sistem nameščanja zagotavlja, da lahko obliž prilepite hitro in brez gubanja – idealno za trenutke, ko ste na poti.

  • »Samooperacija« ni priporočljiva. Na primer, ne prebadajte žulja in ne odstranjujte zunanjih plasti kože, saj to lahko povzroči okužbo.
  • Obstoječe žulje je treba razkužiti.
  • Poskrbite, da je vaša koža čista in suha, preden nanjo prilepite obliž za žulje.
  • Obliž prilepite tako, da ni naguban, in ga čvrsto pritisnite.
  • Ne menjajte obliža, dokler se ne odlepi.
Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ