Odklop? Prisluhnite! - revija Tekac.si 02-03

Odklop? Prisluhnite! - revija Tekac.si 02-03
30.04.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Sčasoma smo ugotovili, da je ena glavnih težav človeka 21. stoletja – po moje ne le mlajših generacij – nesposobnost osredotočenosti za daljši čas.

Letna naročnina z vključenim popustom in darilom
>>> Naročnina

Sledila je popularizacija izraza čuječnost, ki pomeni stanje sprejemajočega zavedanja tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku, tako misli in čustev kot okolice. V zvezi s čuječnostjo lahko tako beremo razne nasvete, kako se izmojstriti v doseganju tega stanja … In zaživeti srečno.

Potem obujemo tekaške copate, v ušesa zatlačimo slušalke in gremo teč – zato, da »se odklopimo«.

Skratka, ves dan skušamo večopravilno zasledovati učinkovitost, potem pa eno uro ne razmišljamo o ničemer, medtem ko premikamo noge v ritmu glasbe, ki jo sicer poslušamo, a ne slišimo. In morda je tako tudi prav, kaj pa vem.

K razmišljanju o čuječnosti me je spodbudil pogovor z našim novim avtorjem Tomažem Bercetom, ki bo na doživet način pisal o naravi. Zato, ker ne gre samo za tek. Ker je tek še vse kaj več kot nabiranje kilometrov in medalj. Ker naj bi bil tek sredstvo in ne edini cilj. Naravo imamo radi in k sreči je blizu … A je obenem tudi daleč, če ji ne prisluhnemo. Če jo gledamo, a ne vidimo.

Verjetno sem bolj kriv kot drugi.

Ne samo, da med gobami prepoznam samo lisičke, dežnikarice in jurčke – pa še za te nisem prepričan in jih raje pustim pri miru. Priznam, da pojma nimam niti, v katerem obdobju rastejo robide. In če jih že vidim ob poti, mi na kraj pameti ne pade, da bi se ustavil in užival sadove narave še kako drugače kot le s ciljem tacati po labirintu stezic. To je noro, a po drugi strani tudi pomeni, da nam gre tako dobro, da nam ni treba šariti po podrasti, ker lahko poceni kupimo še večje in še bolj sladke španske jagode. Morda celo ekološko pridelane od lokalnega proizvajalca, ki niti ni tako lokalen, ker do tja tovornjak vozi dve uri, je pa slovenski.

Čuječnost? Sliši se učeno. A to je nekaj, kar obvlada moja psica. Napnimo ušesa, odprimo oči, zadihajmo skozi nos, okusimo naravo!

Seveda pa tudi z odklopom ni nič narobe. Da je le kakovosten.


Kazalo


Več iz vsebine




Fotolov


Tema: Kineziologija


Intervju: Branko Gradišnik


Intervju: Luka Janežič


Hervisova pomladna predstavitev tekaške obutve


Ljubljanski tekači

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ