Peklenski ultra trail tek v Omanu (Oman by UTMB) uspešno premagali tudi 4-je Slovenci

Peklenski ultra trail tek v Omanu (Oman by UTMB) uspešno premagali tudi 4-je Slovenci
12.12.2018 AVTOR: K.R., Foto: https://omanbyutmb.com/

Oman by UTMB® ponuja slikovite in fascinantne prizore, a na izjemno zahtevnem terenu.

137-kilometrska trasa s 7800 višinske razlike ima izjemno zahteven teren, na katerem je potrebno tudi plezati. Temperature se gibljejo od 10 stopinj v gorah, pa do 25 stopinj v dolinah. Temperature se pod ničlo lahko spustijo ponoči.

Oman by UTMB® so sanje vsakega tekača – ultra trail tek po vrhovih gora, preko vasi in nasadov palm in v dih jemajočih soteskah. Vaša tekaška pot vas bo vodila do turističnih poti, kjer boste lahko raziskali skrite dragulje gorovja Sultanate, ki se nahaja globoko znotraj neokrnjene pokrajine”, so zapisali na spletni strani organizatorja. Trail tekači med drugim osvojijo celo 2200 m visok Jebel Akhdar znan tudi kot Green Mountain. Na odseku, imenovani Lost Villages Trail, se soočajo z zahtevnim strmim terenom s skalami. 415 tekačev iz 57-ih držav se je podalo na zares slikovit, ekstremen športni dogodek. Oman by UTMB je sestrski dogodek UTMB Mont Blanc, saj ga podpira UTMB international, organizira pa UTMB Mont Blanc.

Od 415-ih tekačev v cilj prispelo 142 tekmovalcev
Da je bil ta ultra trail tek izjemno zahteven, dokazuje dejstvo, je da je od 415-ih tekačev v cilj prispelo le 142 tekmovalcev. Na svojem domačem terenu se je preizkusilo 70 tekačev iz Omana, pridružili pa so se jim tekači z vsega sveta: Francije, Velike Britanije, Italije, ZDA, Kitajske, Indije, Katarja,… Tekmovalo je 51 ženskih tekačic, od tega sta bili dve domačinki iz Omana: Nadhira Al Harthi in Hamida Al Jabri.

Zmagovalca sta bila 2: hkrati sta prišla v cilj objeta
Dva tekmovalca, ki spadata med najboljše ultra trail tekače, sta ciljno črto prečkala skupaj, in to sočasno. Ameriški tekač Jason Schlarb in Diego ‘Zpeedy’ Pazos iz Švice sta v cilj pritekla z roko v roki s časom 20 ur, 45 minut in 37 sekund.

Jason je dejal: “To, da sem zmagal prvi Oman UTMB, in ga delil z Diegom, je velika čast in tudi privilegij, kot da bi se sanje uresničile. O skupni zmagi sva začela razmišljati šele v zadnji 20 kilometrih, saj sva eden drugega spodbujala in se motivirala in zato sva bila oba hitrejša in močnejša, kot pa bi bila, če bi bil vsak sam. Proga je bila neverjetna – tehnično zahtevna in navdušujoča hkrati. Ljudje ob progi so bili zelo prijazni, bilo je super.” Pazos pa je dodal: “To so neverjetni občutki in to, da jih lahko delim z Jasonom, je lepo. Tega nisem pričakoval, a me izjemno veseli. Proga je bila neverjetna – bila je večji izziv, kot sem pričakoval in zagotovo še nisem tekel po tako zahtevni progi”.



Zmagovalcema so seveda sledili ostali tekači, utrujeni, a veseli, na cilju pa jih je pričakal bučen aplavz. V cilj je med prvimi ženskimi tekmovalkami pritekla Britanka Anna-Marie Watson, ki je s progo opravila v 26:20:27, 49 minut pred drugo tekmovalko, Ildiko Wermescher iz Madžarske, sledila pa ji je znana ultra tekačica iz ZDA, Meredith Edwards.

Ostali rezultati: TU.

V Omanu 4-je Slovenci

Na neverjetno tekaško preizkušnjo so odšli tudi 4 Slovenci: Erik Elezovič, Matjaž Čampa, Robert Kereži in Dušan Rauter.

  • Erik Elezovič, 31:00:12,
  • Matjaž Čampa, 7:10:54.
  • Robert Kereži, 39:10:21,
  • Dušan Rauter, 44:16:28.

Dušan Rauter in Robert Kereži sta svoje občutke strnila v zanimivih zapisih na svojih spletnih straneh, kjer sta slikovito in nazorno opisala ultra trail tekaško preizkušnjo. Čestitke vsem!

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ