Priložnost zamujena - Revija TEKAC (08-09)

Priložnost zamujena - Revija TEKAC (08-09)
08.08.2014 AVTOR: Matej Zalar
Konec junija sem se imel priložnost pogovarjati z novinarko in navdušeno tekačico, ki živi in dela na drugi strani Ljubelja, zelo rada pa pride v Slovenijo.
Iz vsebine revije Tekac 08-09/2014

Anketa revije Tekac.si: Revija Tekac.si izhaja že tretje leto!

Kaj vam je v reviji všeč? Katerih vsebin primanjkuje? Svetujte nam!

Revija ABCteka je že na voljo na vseh prodajnih mestih.

Naročite jo lahko tudi v spletni trgovini. 

Ne spreglejte:Promocijska akcija ABCteka + Tekac.si 8-9

Za naše gore pravi, da so krasne, za slovenske moške (pozor!), da so kavalirji, kakršnih na avstrijski strani Koroške ne sreča, Ljubljano pa ima za eno najočarljivejših mest.

Sem ter tja se udeleži tudi kakšne slovenske tekaške prireditve. Koledar tekaških prireditev spremlja kar na naši spletni strani www.tekac.si. Tam jo povezava pripelje do spletne strani organizatorja, a nato jo pričaka neprijetno presenečenje: videti je, kot da bi Slovenci pričakovali, da ves svet razume slovensko. Ker jo še posebej zanimajo ženskam namenjeni teki, se je želela udeležiti tudi naše največje tovrstne prireditve. Toda v Ljubljano je nazadnje ni bilo, saj ni dobila informacij v nobenem izmed svetovnih jezikov, spletna stran je namreč napisana izključno v slovenščini. Podoben fenomen velja tudi za večino drugih slovenskih tekaških prireditev, pravi, in hiter pregled spletnih strani naključnih večjih rekreativnih tekov je pokazal, da je to res. Obstajajo celo prireditve z angleškimi imeni v nazivu – kar me odbija že na načelni ravni –, a to so tudi edine tuje besede.

Nekateri organizatorji se z omejitvijo števila prijav iz različnih razlogov sicer otepajo (neobvladljivih) množic, a vseeno ne razumem, zakaj slovenske tekaške kulture ne bi pokazali tudi tujcem. Za to bi morali biti zainteresirani tudi turistični ponudniki, s katerimi bi morali organizatorji sodelovati in na spletni strani navesti tudi stike ponudnikov nočitev, kulinarike in tako naprej. Medtem ko se Slovenec zjutraj pripelje neposredno na start in pol ure po cilju že bezlja na kosilo, lokalna skupnost pa ima od njega bore malo, bo tujec ostal vsaj še nekaj ur, morda pa kar ves konec tedna.

Vendar ne, če ničesar ne razume. Ne moremo niti pričakovati, da se bo ukvarjal s pisanjem elektronske pošte ali telefoniranjem organizatorju, saj za to preprosto nima volje. Na velikih mestnih maratonih lahko vidimo, kako gresta rekreacija in turizem z roko v roki. Brez mase tekačev, tudi tujcev, bi bili maratoni zgolj nepomembne prireditve brez denarja za plačevanje visokih startnin najboljšim maratoncem na svetu. Vsak prijavljeni tekač manj je izgubljena priložnost. Ne samo za organizatorja in hotelirja, temveč za celotno tekaško skupnost, ki ostaja majhna in vase zaprta, tarnajo pa tako organizatorji kot tudi tekači. Prvi zaradi praznih malh, drugi pa zato, ker je »v tujini vse boljše «. Ali res velja rek priložnost izgubljena, ne vrne se nobena? Pravzaprav le deloma, kajti naslednje leto bodo imeli organizatorji novo priložnost.

Pa še to: 14. septembra na Koroškem, neposredno v bližini slovenske meje, organizirajo tek za ženske okoli Klopinjskega jezera (frauenlaufen.at). Prevod sicer ni blesteč, toda vse informacije na spletni strani so napisane tudi v slovenščini. Zato bi se spodobilo, da pridejo tudi Slovenke!
 
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ