Ron Hill: Teči 19.032 dni zapored? Morda je čas za počitek

Ron Hill: Teči 19.032 dni zapored? Morda je čas za počitek
08.02.2017 AVTOR: L. Z.
Tekaška legenda Ron Hill je naposled le prekinil niz, ki se je vlekel več kot polovico stoletja.

Svoje čase je bil svetovni rekorder v tekih na 10 in 15 milj ter na 25 kilometrov, še zgovornejši pa je podatek, da je bil Hill (po Avstralcu Dereku Claytonu) drugi človek, ki je pretekel maraton pod 2:10.

Kaj lahko bi umrl, sem pomislil, a uspelo mi je preteči miljo v 16 minutah in 34 sekundah. Po tem pa sem se moral ustaviti: to dolgujem družini, prijateljem in nenazadnje samemu sebi.

Hill je za Runner's World dejal, da je bil najbližje prekinitvi niza leta 1993, ko si je v prometni nesreči zlomil prsnico. A je k sreči tisti dan že tekel …

Vsak niz se mora nekoč končati – to velja tudi za tiste najboljše in najdaljše. Tako je sloviti Britanec pred kratkim oznanil, da si bo po 52 letih in 39 dneh vzel dan počitka.

Ljudje (predvsem Britanci), ki jih zgodovina teka na dolge proge ne zanima preveč, ob omembi imena Ron Hill najprej pomislijo na istoimensko blagovno znamko športnih oblačil. A danes 78-letni Ron Hill je precej več kot to: je nedvomno eden največjih tekačev, kar jih je britanska atletika premogla v zgodovini. Svoje čase je bil svetovni rekorder v tekih na 10 in 15 milj ter na 25 kilometrov, še zgovornejši pa je podatek, da je bil Hill (po Avstralcu Dereku Claytonu) drugi človek, ki je pretekel maraton pod 2:10. Tekel je na treh olimpijskih igrah: Tokio 1964, Ciudad de México 1968 in Munchen 1972. Leta 1969 je postal evropski prvak v maratonu, leto kasneje pa kot prvi Britanec zmagal na Bostonskem maratonu, najboljši je bil tudi na igrah Commonwealtha.

Večina športnikov bi se po tako uspešni karieri odločila za lagodnejši življenjski slog. Hill se pač ni – za 19.032 dni.

Za Streak Runners International je dejal: »Z veliko žalostjo sporočam, da sem moral končati svoj niz. Imam namreč težave s srcem. Sedaj moram počakati, da jih zdravniki diagnosticirajo in – upajmo – odpravijo. V soboto, 28. januarja, sem pretekel zadnjo miljo. Po 400 metrih sem začutil bolečino v srcu, ki se je v zadnjih 800 metrih le še povečevala. Kaj lahko bi umrl, sem pomislil, a uspelo mi je preteči miljo v 16 minutah in 34 sekundah. Po tem pa sem se moral ustaviti: to dolgujem družini, prijateljem in nenazadnje samemu sebi. «

Spletna stran Streak Runners International vodi statistiko trajajočih tekaških nizov – od »začetnikov «, kakor so prav po Ronu Hillu poimenovali skupino tekačev, ki so že petdeset ali več let zapored vsak dan pretekli vsaj eno miljo.

Seveda se poraja vprašanje, kako zdravo je takšno ekstremno početje.

Hill je za Runner 's World dejal, da je bil najbližje prekinitvi niza leta 1993, ko si je v prometni nesreči zlomil prsnico. A je k sreči tisti dan že tekel …

Povzeto po prispevku Ron Hill: Running 19,032 days in a row? Maybe it's time for a day off, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ