S hojo do teka (0 do 5 km), 3. teden

S hojo do teka (0 do 5 km), 3. teden
21.02.2022 AVTOR: Luka Hren
Počasi se daleč pride, pravi stari slovenski rek in tudi mi počasi, a vztrajno napredujemo na poti do svojega cilja.

Imaš kakšno vprašanje o vadbi? Piši nam na info@tekac.si

V tretjem tednu bomo prvič presegli mejo 20 minut teka na vadbo, vendar je še vedno dovolj odmorov, da nam to ne bo pretežko.



V ogrevanje lahko začnemo poleg hoje vključevati posamezne vaje atletske abecede (nizki ter srednji skiping, zametavanje, striženje), poleg tega pa smo med tekom pozorni, da ne pristajamo na peto. Tek preko pete ima številne negativne posledice, in sicer se udarec na peto preko kolena in kolka prenese vse do hrbtenice ter je vzrok številnim poškodbam, zraven tega pa nas zavira z vsakim korakom posebej. Postavitev stopala na tla naj bo elastična, saj tako bolje blažimo sile, ki nastanejo ob pristanku. Ne pozabimo pa niti na držo telesa, ki naj bo vzravnana. Med tekom poskušajmo biti sproščeni, zlasti se osredotočimo na lahkotno in sproščeno gibanje rok ob telesu.



Kljub splošnim pravilom, ki jih poskušamo čim bolj upoštevati, pa ima vsak tekač svoj stil teka. Zato je pomembno, da vsak najde pravo ravnovesje med pravilno tehniko teka, ki nam omogoča bolj ekonomičen in varen tek ter dobrim počutjem na vsakem koraku.



Dan

Program vadbe

Ponedeljek, 20.1.

Odmor ali vaje za gibljivost

Torek, 21.1.

5 – 7 minut hoje za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 12x ponovimo 2 minuti teka in 1 minuto hoje. Po 6 ponovitvi naredimo nekoliko daljši odmor in vmes napravimo vaje za moč. Zaključni del naj vsebuje še 5 minut lahkotne hoje in statično raztezanje.

Sreda, 22.1.

Odmor

Četrtek, 23.1.

5 – 7 minut hoje za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 12x ponovimo 2 minuti teka in 1 minuto hoje. Po 6 ponovitvi naredimo nekoliko daljši odmor in vmes napravimo vaje za ravnotežje. Zaključni del naj vsebuje še 5 minut lahkotne hoje in statično raztezanje.

Petek, 24.1.

Vaje za moč

Sobota, 25.1.

Odmor ali vaje za gibljivost

Nedelja, 26.1.

90 minut hoje po razgibanem terenu. Na koncu pa si vzemite še 5 minut za statično raztezanje.




Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ