Telo v 4-ih urah

Telo v 4-ih urah
08.10.2018 AVTOR: Uroš Buh

Nenavaden vodnik po metodah za hitro telesno preobrazbo, carski seks in doseganje nadčloveških sposobnosti.

Ob nakupu knjige Telov 4-ih urah vam podarimo drugo knjigo Rojeni za tek ali Ultramaratonec  >>> NAROČILO

Poleti je za telesno preobrazbo in bolj samozavesten pogled v ogledalu morda prepozno. Modreci hujšanja bodo namreč povedali, da je za to čas jeseni, pozimi in v prvih toplih mesecih, ko boste s tekaškim zanosom dokončno ustoličili svoj novi vitalni jaz. Pri tem vam bo knjiga Telo v 4-ih urah v veliko pomoč.

Poleg »dramatičnih« shujševalnih napotkov nam Timothy Ferriss v drugem delu zajetne knjige s 537 stranmi, ki je pred kratkim izšla pri ljubljanski založbi Sanje, postreže tudi s poglavji o seksu: 15-minutni ženski orgazem, Seksmašina ter srečni konci in Dvakrat več semenčic. Imam vašo pozornost? Se mi je zdelo!

Poskusi na samem sebi

Telo v 4-ih urah ni literarni presežek, saj gre vendarle za priročnik, a resnici na ljubo ni napisan slabo. Premišljeno upošteva nekaj najmočnejših ključnih besed našega časa, ki predramijo še tako srednjeveško naravnanega bralca: debelost, hujšanje, seks, uspešnost, preobrazba in podobne. Timothy Ferriss je uspešen bloger, pisec in poslovnež. S svojo prejšnjo knjigo 4-urni delovni teden se je povzpel na vrh prodajnih uspešnic, prevedena pa je bila v več kot 35 jezikov, leta 2008 v založbi Učila tudi v slovenščino. Ferriss je tudi gostujoči predavatelj na univerzi Princeton, državni prvak v kickboksu in bojda celo svetovni rekorder v plesu tanga − karkoli že to pomeni. Predvsem pa je kar hud pacient, kot v žargonu rekreativcev radi pravimo tistim, ki se športa lotijo s pretirano vznesenostjo, ki meji na bolestno samopotrjevanje.

A priznati je treba, da je pacient v pozitivnem smislu, saj je skoraj sleherni nasvet v knjigi najprej preizkusil na sebi. Od analize vpliva treh različnih vrst cimeta na zniževanje vrednosti krvnega sladkorja do sporne uporabe efedrinov in sintetičnih koktejlov v želji po pospešenem izgubljanju maščobnih tkiv. Šel je tako daleč, da je ravni krvnega sladkorja meril z najnovejšimi napravami, kakršne uporabljajo diabetiki, ob tem pa si je dal telo pogosto slikati z dvojno rentgensko absorpciometrijo, kar stane okoli 70 evrov in postreže z natančnimi podatki o telesni sestavi. In vse to je delal več let! A rezultati so izčrpni in bralec na nobeni točki ne dobi občutka, da avtor naklada. Tudi zato, ker ob tem citira znanstvene raziskave, zapisano pa interpretira z grafi in drugimi ilustrativnimi vsebinami, od prikaza vaj za moč in tehnike teka do detajlnih ilustracij ženskega spolovila, spolnih položajev in podobnega.



Ob nakupu knjige Telov 4-ih urah vam podarimo drugo knjigo Rojeni za tek ali Ultramaratonec >>> NAROČILO



Tudi priročnik za tekače

Loti se tudi načrta, kako v dvanajstih tednih napredovati od teka na 5 do 50 kilometrov. V treh mesecih? Tudi to je preizkusil na sebi, ves čas pa je imel za nasvete na voljo strokovnjake in fizioterapevte, denimo Briana MacKenzija, ki je pretekel več kot 30 ultramaratonov. Eno ključnih spoznanj Ferrissovega tekaškega eksperimenta govori v prid visokointenzivni vadbi, ki je kondicijsko učinkovitejša kot dolgi vzdržljivostni treningi. Tako odsvetuje teke, daljše od 21 kilometrov, in predlaga, da le redko tečete več kot deset kilometrov. Raje se osredotočite na hitrejše intervalne treninge in poiščite rezerve v tehniki teka, prehrani, hidraciji in miselni pripravi. Ogromno je tudi dela z utežmi, predvsem pa so v natančno opisanem 12-tedenskem načrtu vadbe pogosto na sporedu dnevi s krajšimi dopoldanskimi in popoldanskimi treningi.

Bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da je knjiga nekakšen univerzalni priročnik za čas, ko svet poganja mišljenje večje, boljše, močnejše, hitrejše … Vaša je odločitev, ali boste to vzeli za dobro ali slabo. A obenem je to realno mišljenje v času, ko smo lahko upravičeno zaskrbljeni za svoje telo in zlasti nad načinom in kakovostjo prehranjevanja. Preveč nas je na Zemlji, kakovost hrane pa v želji po kvantitativni zadovoljitvi potreb pada. Timothy Ferriss je po mojem mnenju uspešno, natančno in predvsem kredibilno zbral informacije na enem mestu.



Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ