Učinki, ki jih ima uživanje alkohola na športne rezultate

Učinki, ki jih ima uživanje alkohola na športne rezultate
01.03.2019 AVTOR: Maša Tomažič; www.runnersworld.com

Kakšni so stranski učinki alkohola na naše športne rezultate in ali je alkohol zares popoln sovražnik vsakega športnika?

Kako alkohol vpliva na naše tekaške rezultate?

Načeloma med nekaterimi rekreativnimi športniki velja moto ”Bolje trenirati in spiti kozarec ali dva alkohola, kot pa ne trenirati in spiti kozarec ali dva alkohola”. Vendar večina rekreativnih športnikov dejansko ne preuči, kakšen vpliv ima alkohol na njihove športne oz. tekaške rezultate ter na samo telo.

Veliko tekačev, ki tečejo na dolge proge, trdi, da kozarec piva po treningu blagodejno vpliva na njihovo telo. Vendar je potrebno vedeti, da je ključ ravno v tem ”enem kozarcu”, se pravi v zmernosti uživanja alkohola. Če živimo v zdravem življenjskem slogu, kjer poskrbimo za kakovostno prehrano in redno gibanje, si tu in tam vsekakor lahko privoščimo kozarec ali dva alkoholne pijače.

Stranski učinki uživanja alkohola

Dehidracija

Vedeti moramo, da alkohol deluje kot diuretik, posledično pa moramo med uživanjem alkohola paziti na hidracijo telesa. Dehidracija lahko med tekom povzroča tudi krče, utripanje mišic in nasploh utrujenost, slabost in slabo počutje. V primeru zauživanja alkohola pred oz. po samo telesni aktivnosti moramo tako poskrbeti za zadosten vnos vode, ki bo slabo počutje preprečila.

Slabši spanec

Alkohol – sploh če ga pijemo zvečer – poslabša tudi spanec. Vsi športniki pa se zavedamo kako pomombno je spočito telo za doseganje dobrih rezultatov. Zato velja omejiti vnos alkohola v telo pozno zvečer.

Upočasnjeni refleksi

Še eden izmed negativnih učinkov alkohola je ta, da alkohol upočasnjuje naše reflekse, zato upočasnjuje tudi naš tek, s tem pa se naši tekaški rezultati slabšajo. Seveda se vse to ne bo zgodilo od enega kozarca piva ali vina, kljub temu pa moramo biti pozorni na to, da vnos alkohola v telo ostane zmeren.

Vpliv na sladkor v krvi

Ko redno telovadimo moramo poskrbeti tudi zato, da je nivo sladkorja v krvi relativno konstanten – prav alkohol pa lahko konkretno spremeni nivo sladkorja v krvi, posledično pa dobimo veliko željo po vnosu dodatnega sladkorja, kar na dolgi rok poslabša naše zdravje in telesno pripravljenost.

Prazne kalorije

Alkohol ne vsebuje dodatnih hranil, ki jih naše telo skozi vsakdan potrebuje, zato veliko ljudi smatra alkohol kot zalogo ”praznih kalorij”, njihovo zauživanje pa v bistvu nima smisla. Alkohol ima kar 7 kilo kalorij na gram. Omenjene kalorije s shranjujejo v maščobi – navadno okrog trebušne votline.

Povišan srčni utrip

Ko pijemo alkohol se naš srčni utrip nekoliko poviša, prav tako pa se poviša tudi krvni tlak. Poleg tega pa ima alkohol negativen vpliv tudi na samo rast mišic. Prevelike količine alkohola vplivajo na proizvodnjo moškega hormona, ki skrbi za izgradnjo mišic, prav tako pa se zmanjša sinteza beljakovin

Otežena regeneracija

Največja težava, ki jo alkohol pri tekačih povzroča pa je težja regeneracija. Vsak športnik se mora med treningi in tekmami tudi regenerirati. Kvalitetna regeneracija pripomore k zmanjšanju možnosti poškodb in nasploh pripomore k boljšim tekaškim rezultatom. Z vnosom alkohola v telo zmožnost za nujno potrebno regeneracijo dejansko zmanjšamo.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
alkohol pivo vino
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ