Ste prepričani, da popijete dovolj tekočine?

Ste prepričani, da popijete dovolj tekočine?
27.07.2020 AVTOR: Promocijsko sporočilo

Šport ima številne pozitivne učinke na zdravje, vseeno pa je med intenzivno vadbo potrebno posvetiti večjo pozornost dogajanju v telesu.

Med fizično aktivnostjo namreč pogosto pride do velikih izgub telesnih tekočin in mineralov in jih je zato treba ustrezno ter pravočasno nadomestiti.



Voda in elektroliti pomembno vplivajo na telesno zmogljivost

Voda sestavlja večino človeškega telesa. Njen priporočen dnevni vnos je od 2 do 2,5 litra, potrebe po vodi pa se dodatno povečajo pri telesnih aktivnostih. Pri intenzivni športni vadbi začne telesna temperatura naraščati in organizem jo uravna z znojenjem, ki lahko v vročih poletnih dneh doseže celo vrednost dveh litrov vode na uro.

Že majhno pomanjkanje vode organizem slabo prenaša, ker pa se z znojenjem poleg vode izgubljajo tudi pomembni elektroliti, takšna izguba hitro vodi v dehidracijo, ki zmanjša telesno zmogljivost ter poslabša vzdržljivost in učinkovitost telesne vadbe. Njeni simptomi, ki se kažejo v obliki glavobola, omedlevice, žeje in bruhanja, ob močni dehidraciji pa celo v obliki krčev in kome, se razvijejo, če teh izgub ne nadomestimo ustrezno.



Nadomeščanje vode in elektrolitov – ključna naloga pri športni aktivnosti

Dehidracija ima močan vpliv na številne fiziološke procese v telesu, zato je njeno preprečevanje ključnega pomena za normalno delovanje organizma pred, med in po telesni aktivnosti. Priporočljivo je, da športniki pred začetkom vadbe počasi zaužijejo 5 do 7 ml vode na kilogram telesne mase, med telesno aktivnostjo pa sproti nadomeščajo tekočino, ki so jo izgubili s potenjem. Za optimalno rehidracijo je po vadbi potrebno počasi popiti okrog 1,5 litra tekočine za vsak izgubljeni kilogram telesih tekočin in ob tem nadomestiti ne le izgubljeno vodo, temveč tudi glukozo in elektrolite.

Pravilna rehidracija učinkovito vpliva na pospešeno odvajanje snovi, ki nastanejo med aktivnostjo mišic in imajo v večjih količinah negativen vpliv (mlečna kislina), nadomesti izgubo elektrolitov in pospešuje ponovno tvorbo mišičnega glikogena oziroma zalog energije.


Rehidracijski prašek finske kakovosti

Fluid Balans je rehidracijski prašek z okusom jabolka, ki je primeren za nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Vsebuje glukozo, ki daje telesu energijo, in elektrolite natrija, kalija, klorida in magnezija za uravnavanje ravnotežja vode v organizmu. Je v obliki praška, ki se raztopi v 250 ml vode, in tako zagotovi optimalno rehidracijo ter ravnotežje soli med ali po končani športni aktivnosti.

Ob aktivni vadbi priporočamo tudi dodatek magnezija Magnex, ki poskrbi za regeneracijo mišic. Poleg 375 mg magnezija, vsebuje tudi vitamin B6, ki pomaga pri prenosu magnezija v tkiva. Po visokokakovostnih izdelkih finskega farmacevtskega podjetja povprašajte v lekarnah.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ