Uganda bo v nedeljo središče tekaškega sveta

Uganda bo v nedeljo središče tekaškega sveta
24.03.2017 AVTOR: L. Z.
Kampala, prestolnica Ugande, bo gostila svetovno prvenstvo v krosu.

Urnik tekmovanja (srednjeevropski čas):
12.00: Mešana štafeta
12.30: Mladinke (6 km)
13.10: Mladinci (8 km)
13.55: Članice (10km)
14.55: Člani (10km) 

Čeprav je večino časa v senci svoje večje sosede Kenije, se tudi Uganda lahko pohvali z bogato atletsko tradicijo. Na listi prijavljenih za nedeljsko tekmo je tudi njen najslavnejši sin, maratonec Stephen Kiprotich, ki sicer še ni tekel pod 2:06, je pa v letih 2012 in 2013 postal tako olimpijski kot svetovni prvak.

Tokrat bo tekel na malce krajši razdalji, saj člani tekmujejo na 10 kilometrov. Na isti razdalji se bodo pomerile tudi članice, mladinci bodo tekli na osem, mladinke pa na šest kilometrov. Odkar je Kenenisa Bekele med letoma 2002 in 2006 zmagal desetrakt zapored (včasih so prvenstva potekala vsako leto, prirejali pa so kratki in dolgi kros), še nikomur ni uspelo obraniti naslova. Letos ima za to dobre možnosti Kenijec Geoffrey Kamworor, svetovni prvak iz Guiyanga 2015, ki je med drugim tudi aktualni svetovni prvak v polmaratonu. Poleg njega je najbolj zveneče ime na štartu Etiopijec Ibrahim Jeilan, zadnji, ki je na velikem tekmovanju porazil Moja Faraha (v Daeguju na 10.000 m), resda pa je od takrat minilo skoraj šest let.

Tudi v ženski konkurenci obrambe naslova nismo videli že 11 let – takrat je drugič slavila Etiopijka Tirunesh Dibaba. In tudi v ženski konkurenci ima letos to možnost Kenijka: Agnes Tirop je bila najboljša pred dvema letoma, letos pa, sodeč po rezultatih kenijskega državnega prvenstva (bila je 5.), ni med glavnimi favoritinjami. Vendar peto mesto v Keniji kaj hitro pomeni, da si med petimi najboljšimi na svetu. Na omenjenem tekmovanju je zmagala Irene Cheptai.  Nevarna bo še ena Kenijka, ki sicer nastopa za Bahrajn. Ruth Jebet je svetovna rekorderka in olimpijska prvakinja v teku na 3.000 metrov z zaprekami. Tradicionalno močna bo kajpak tudi etiopska reprezentanca. 

Mednarodna atletska zveza bo najboljše nagradila s 310.000 ameriškimi dolarji. Razdelila jih bo med najboljših šest posamično in ekipno v članski konkurenci ter najboljšim štirim štafetam. Te so na svetovnih prvenstvih v krosu novost: v eni ekipi bosta dva moška in dve ženski, vsak pa bo pretekel en krog (dva kilometra). Tako so kros približali srednjeprogašem in prepoznavnosti tekmovanja verjetno ne bo škodilo, da bosta nastopila Asbel Kiprop in Genzebe Dibaba. Prvi ima tretji rezultat vseh časov na 1.500 metrov, druga pa je na isti razdalji svetovna rekorderka.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ