Zakaj ljudje ne moremo živeti brez kalija?

Zakaj ljudje ne moremo živeti brez kalija?
08.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.bodieko.si, www.frutasmontosa.com, cz.depositphotos.com

Kalij se nahaja znotraj celičnih struktur in je eden najbolj razširjenih mineralov v telesu. Pomemben je za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov.

Kalij je eden izmed najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Med drugim je nujen za ohranjanje ravnovesja tekočin in elektrolitov v telesu, seveda pa je izjemno pomemben tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.



Kje v našem telesu se kalij pravzaprav nahaja?

Kalij se nahaja znotraj celične tekočine, kjer vzdržuje normalen volumen celice in ravnotežje tekočin. Pravmo, da je kalij osmolit, ki vzdržuje normalno polarnost celic, sodeluje pri prenosu živčnih signalov, pomaga pri normalnem delovanju srca in sodeluje pri krčenju mišic. Poleg tega skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Potreben je tudi za rast celične mase, predvsem pri dojenčkih v prvih mesecih življenja, ko precej hitro rastejo.

Kalij se v telo absorbira v tankem črevesu. Človeško telo ne kopiči zalog kalija, iz katerih bi ga lahko črpalo v primeru pomanjkanja. Kljub temu pa bi, v primeru stradanja, znotrajcelične zaloge kalija padle do nevarno nizkih koncentracij šele v nekaj tednih.

Ob tem, da skrbimo za zadostni vnos kalija v telo, moramo biti na drugi strani pozorni tudi na to, da vnos natrija ni prevelik. Natrij v telo vnesemo predvsem z zauživanjem slane hrane. Porušeno razmerje med omenjenima mineraloma je lahko namreč vzrok številnim težavam.

Kaj sta hiperkalemija in hipokalemija?

Presežek kalija v telesu imenujemo hiperkalemija , v primeru, da ga je premalo, pa govorimo o hipokalemiji. Če pride do presežka kalija (hiperkalemije), to lahko povzroči slabost, drisko, bruhanje in razjedo. Najpomembnejša uporaba kalija pa je seveda pri zdravljenju simptomov hipokalemije – pomanjkanja kalija. Simptomi hipokalemije so slabost, pomanjkanje energije, mišični krči, želodčne težave in srčna aritmija. Hipokalemijo navadno povrzoči nenadna izguba tekočine (na primer zaradi driske ali uriniranja), pa tudi pretiran vnos slane hrane v telo, saj s soljo vnašamo tudi natrij, ki vpliva na vsebnost kalija v telesu.

Vsebnost kalija v našem telesu lahko neposredno povežemo tudi z krvnim tlakom. Manjša vsebnost kalija je tako povezana z višjim krvnim tlakom, ki ga z dodatkom kalija k naši prehrani lahko znižamo. Ljudje, ki zaužijejo dovolj kalija s pravilno prehrano, imajo manjše tveganje za možgansko kap.



Kako laho vemo, kdaj telesu kalija primanjkuje?

Pogosti vzroki za pomanjkanje kalija v telesu so naslednji:

  • stres,
  • nezdrava hrana,
  • težave nadledvične žleze,
  • hormonske težave,
  • driska,
  • bruhanje,
  • motnjami hranjenja in
  • zloraba alkohola.

Da telesu primanjkuje kalija pa lahko oprazimo že po naslednjih znakih:

  • Stalno smo utrujeni, celo izčrpani.
  • Vsaka celica našega telesa kriči po počitku - kljub temu, da ponoči dobro spimo.
  • Pogosto jemo že vnaprej pripravljene jedi, ki jih le pogrejemo. Še posebej problematična je konzervirana hrana. Vse to so namreč jedi, ki vsebujejo veliko natrija, ki 'izpodriva' kalij.
  • Naše mišice so šibke, pogosto nas zgrabi krč.
  • Opažamo neenakomiren srčni ritem.
  • Pogosto se nam vrti in občutek imamo, da bomo omedleli.
  • Imamo težave s prebavo.
  • Pojavlja se mravljinčenje in odrevenelost.

Katera živila se lahko pohvalijo z veliko vsebnostjo kalija?

Sladek krompir : lahko ga skuhamo ali pa popečemo v woku, pri čemer ga začinimo s soljo, česnom ter čilijem.

Avokado je odločen v sendviču, sušiju, lahko pa ga zaužijemo kar samega. Odličen je, če ga pokapljamo z limoninim sokom, ga posolimo in najn posujemo česen v prahu.

Beli fižol lahko skuhamo in ga uživamo kot prilogo, ali pa si ga privoščimo v solati.

Jogurt predstavlja odličen zajtrk ali dopoldansko malico. Jogurtu lahko dodamo še kosmiče, ki prav tako vsebujejo velike zaloge kalija.

Špinačo lahko uživamo ob glavni jedi ali pa jo umešamo v omleto. Iz špinače pa lahko pripravimo tudi odlično juho!

Banane predstavljajo odličen prigrizek med treningom, poleg tega pa so bogate s kalijem.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ