TRINAJSTI MESEC: PORTRETI MORSKIH NOMADOV

TRINAJSTI MESEC: PORTRETI MORSKIH NOMADOV

Redna cena:
21,90 €
Naročniki revij:
16,00 €
Akcija -30%
15,33 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Artikla trenutno ni na zalogi.

Antropologinja z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU dr. Nataša Rogelja je sedem let z družino plula med obalami Sredozemlja in z etnografsko metodo opazovala ter spoznavala morske nomade. Pri založbi Aktivni mediji je tik pred izidom knjiga, v kateri iskreno in pošteno opisuje portrete ljudi, ki se odločijo za tako drugačen način življenja.

To je knjiga o ljudeh, ki so nenehno na poti po svoji lastni volji. Takšen slog bivanja antropologi imenujejo »življenjskoslogovne migracije « ali »selitve zaradi boljšega življenja «. V Sredozemlju po nekaterih ocenah na jadrnicah in drugih barkah živi od 3000 do 5000 ljudi. Plovilo je njihov prvi in velikokrat edini dom. Vendarle to ni strokovna knjiga o antropologiji morskega življenja – ta je že izšla –, v Trinajstem mesecu je literariziran zbir presunljivih žvljenjskih zgodb morskih nomadov, ki se prepletajo s potovanjem avtoričine družine po pristaniščih in zalivih Sredozemlja.

Zgodbe morskih nomadov so takšne, kot je življenje. Nekatere so srečne, nekatere so žalostne, veliko jih je v medprostoru med obema: »Potem sem zagledala morje. Bilo je dovolj široko in izpraznjeno, da sem lahko svojo žalost porinila vanj. Prazen prostor, ki je bil voljan sprejeti praznino moje duše. Po smrti mojega sina so odločitve postale preproste. Vse tiste nepomembne želje in skrbi so se razblinile pred obličjem smrti, ostala je pot okoli sveta. Arhetipsko romanje človeka k samemu sebi. Na oceanskih pasažah sem včasih ure in ure sedela sključena v kokpitu jadrnice in vpijala praznino. Nihče me ni ničesar spraševal, odgovarjala sem samo sebi. Bila sem vakuum in počasi, zelo počasi, sem začela loviti drobce neke nove sreče. Kot svetlikanje planktona v temi so se drobci začeli gostiti okoli mene. In nad menoj. Spet sem zagledala svojo zvezdo. «

KOLOFON

Avtorica: dr. Nataša Rogelja
Naslov: Trinajsti mesec: Portreti morskih nomadov
© za Slovenijo Aktivni mediji, d.o.o., 2018
Založba: Aktivni mediji, d.o.o.
Uredil: dr. Blaž Mazi
Jezikovni pregled: Rok Dovjak
Oblikovanje in prelom: Marko Jelovšek
Tisk: Primus, d.o.o.
Naklada: 500 izvodov, Preserje 2018

KAZALO

 1. September
 2. Oktober
 3. November
 4. December
 5. Januar
 6. Februar
 7. Marec
 8. April
 9. Maj
 10. Junij
 11. Julij
 12. Avgust
 13. Trinajsti mesec
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ