Izleti - Tek ob Savinji

Tek ob Savinji
21.10.2012 AVTOR: Matej Zalar
Spodnja Savinjska dolina je dolina zelenega zlata – hmelja. Prvi nasad so zasadili pred 1 ...
Spodnja Savinjska dolina je dolina zelenega zlata – hmelja. Prvi nasad so zasadili pred 134 leti in od takrat se je hmelj naselil na skoraj vsa ravninska polja v široko odprti Zgornji Savinjski dolini.

Mali maratonski krog
Z zgodbo hmelja, ki se je trajno zapisala v to dolino, se seznanimo v sodobnem Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu. Blizu je Šempeter, kjer si lahko ogledamo rimsko nekropolo, ostanke rimskih grobnic, ki so ji pri Lonely Planetu uvrstili med ducat ogleda najbolj vrednih slovenskih znamenitosti. Reka Savinja, ki jo bomo bolje spoznali med tokratnim tekaškim izletom, je nekoč tekla tik ob nekropoli, jo tudi poplavila, danes pa je njena struga v tem delu doline precej južneje od Šempetra. Savinja izvira v Kamniško-Savinjskih Alpah in se po 102 kilometrih izliva v Savo pri Zidanem Mostu. Prvo soboto v septembru lahko sodelujemo na 75-kilometrskem Ultramaratonu Celje –Logarska dolina, tokrat pa bomo odtekli mali maratonski krog s startom v Latkovi vasi pri Preboldu.

Ob ribniku Vrbje
Avtocesto zapustimo pri izvozu Šempeter. Zapeljemo proti Savinji in že smo na izhodišču našega teka pri gostišču Plevčak. Izhodišče mirne poti je blizu avtoceste, zato je blizu vsem, ki se dnevno vozijo med Celjem in Ljubljano.
Trasa se najprej vije po levem bregu Savinje. Nekaj časa tečemo po ozki potki, ki se kasneje razširi v lepo urejeno makadamsko cesto. Čez slabe tri kilometre pritečemo do prvega mostu pri kraju Šešče. Nadaljujemo vzdolž reke do ribnika Vrbje, kjer so ornitologi našteli že 130 vrst ptic, zato je območje zaščiteno. Če želimo dodati kakšen kilometrček, naredimo krog okoli ribnika in uživamo ob pogledu na lesene skulpture lokalnega umetnika.
Od ribnika naprej se pot spet zoži. Po rečnem nasipu tečemo do mostu na cesti Žalec –Griže. Nadaljujemo pod mostom in naprej ob Savinji. Po skoraj osmih kilometrih teka pridemo do mostu, ki povezuje Petrovče in Kasaze. Tokrat reko prečkamo in odtečemo po lokalni asfaltni cesti proti Kasazam in naprej proti Grižam. Tečemo skozi velike nasade jabolk Mirosan in naprej skozi kraja Migojnica in Griže, od tam pa proti Šeščam, Sv. Lovrencu in Preboldu. Krog sklenemo na mostu čez Savinjo v Latkovi vasi.

Življenje tukaj in zdaj
Prve teke, daljše od osmih kilometrov, sem odtekel prav tu, ob Savinji. Že kot šestnajstletnik sem tekel od doma v Preboldu do Šešč in nazaj ob Savinji do Latkove vasi. Ko zdaj tečem tu, se mi zdi, kot da listam star album s fotografijami. Čeprav je minilo že dvajset let, imam občutek, da se ni veliko spremenilo. V naravi bolj začutimo, da se življenje dogaja tukaj in zdaj. To nas pomlajuje. To nas ohranja pri koreninah, iz katerih črpamo hrano za naš vsakdan.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ