10.000 metrov je preprosta disciplina - Revija TEKAC (02-03)

10.000 metrov je preprosta disciplina - Revija TEKAC (02-03)
06.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
Pa začnimo po angleško, z vremenom. Januarja sem na Rožniku srečeval kratkohlačnike.
Ja, sezona bi se lahko začela že sredi decembra, prve snežinke po lanski zimi pa opazujem prav zdaj, ko se navsezgodaj zjutraj ukvarjam z zaključnimi deli, torej s pričujočim uvodnikom. Viri so poročali, da je nekaj snežink na dno Ljubljanske kotline padlo že konec novembra, a takrat sem bil, srečnež, v toplejših krajih – in malo mislil tudi na tek. 

Reportažo o kratkem teku po puščavi si lahko preberete nekje proti koncu revije. O toplih krajih piše tudi Luka Ljubič, ki si je v Keniji omislil pripravljalno bazo. V Itenu se vsak dan srečuje z zvezdniki, ki jih mi gledamo po televiziji ali na katerem od svetovnih maratonov startamo kakšnih 400 metrov za njimi.

Sicer pa je februarsko-marčevska številka revije zimsko razpoložena, seveda z mislijo na pomlad. Gospodična T. pravi, da se zaradi nekaj nakopičenih kilogramov ne bi smeli gristi, ampak njej je lahko, ker ima dobre gene. Prepričan sem, da med novoletnimi zaobljubami bralcev revije Tekac.si visoko kotirajo tiste, ki se dotikajo hujšanja. Po pisanju Marka Robleka, prekaljenega kršitelja novoletnih zaobljub, pa je verjetnost, da ste na to obljubo do konca januarja že pozabili, nič manj kot 97-odstotna. Če ste si rekli, da boste letos čisto zares začeli teči, ste torej najverjetneje obupali kljub pomladnim temperaturam. Saj vemo: hitro se stemni, ni časa, najprej je treba shujšati, blato je in kdo pravzaprav sploh teče pozimi? Ker v naši reviji ponujamo predvsem rešitve, je seveda napisal tudi, kako novoletne obljube prelisičiti.

Rešitev vaših težav je lahko tudi v Tekac.si tekaški preobrazbi. Dva izbranca, ki bosta po prijavi na info@tekac.si odgovorila na nekaj vprašanj in kasneje padla skozi preprosto kvalifikacijsko sito, bodo KinVitalovi strokovnjaki v dobrega pol leta brezplačno preobrazili v solidna tekača. To pomeni, da bosta shujšala in napredovala do te mere, da bosta sposobna preteči svojo prvo desetko. In po prvi desetki je vse dosti lažje. 

Stane Rozman, ki že več kot trideset let drži državni rekord na 10.000 metrov (28:32.86) je v intervjuju izrekel celo tale stavek, pozor: »V resnici je 10.000 metrov zelo enostavna disciplina. « Danes direktor Pokrajinskega muzeja Celje in predsednik AD Kladivar Celje je povedal še nekaj zanimivega: »Polmaraton ni težava in ga lahko preteče vsak zdrav človek, ampak maraton je pa res nekaj posebnega. « Ko boste torej pretekli tistih 10.000 metrov, lahko upravičeno pričakujete, da ste jih sposobni preteči tudi 21.097,5.

Začeti pa morate že danes. Sicer nikdar ne boste našli pravega dne.


Kazalo


Luka Hren je napisal 10 nasvetov za učinkovito ogrevanje


Velika predstavitev aktivnega perila. Oblekli smo skoraj trideset aktivnih spodnjih majic.


Preberite si recenzijo knjige Ustvarjeni za gibanje. Naročniki na revijo Tekac.si jo berejo ceneje. 


S pomočjo palic v trening vključite tudi delo rok in ramenskega obroča! Skoraj vse o nordijski hoji je napisala Špela Strasser.


Kdaj dobite na tržnici svež domač paradižnik ali brokoli? Zato, da vas ne bodo mogli pretentati, objavljamo koledarček sezonskih živil. 


Stane Rozman že skoraj 31 let drži državni rekord v teku na 10.000 metrov. Uspešen je tudi v drugi poklicni karieri. Preberite si obširen intervju!


Eufemija Štorga se je od vrhunske kopjašice prelevila v zagnano rekreativno tekačico.


V drugem delu serije prispevkov o funkcionalni vadbi Marko Kodorovič predstavlja vaje na trakovih TRX in polžogi Bosu.


Ali tudi vas mika tek po puščavskem pesku? Preberite kratko reportažo iz tunizijske Sahare.


Kako trenirajo kenijski talenti? Luka Ljubič poroča iz Itena, najbolj tekaške vasi na svetu.


Bi si radi priborili avtobiografijo Usaina Bolta? Izpolnite nagradno križanko!
Junija pa nas Italijani vabijo na ekstremno trail preizkušnjo v Dolomite. Predprijave do 31. 3. 2014.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ