12. maja zadnji tek na letalnico bratov Gorišek

12. maja zadnji tek na letalnico bratov Gorišek
17.04.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Red Bull 400 je serija tekmovanj v teku na 400 metrov, od vznožja do vrha zaletišča smučarskih letalnic in skakalnic.


RED BULL 400

12.05.2013 Slovenija
19.05.2013 Avstrija
01.09.2013 Švica
07.09.2013 Finska
 

Lani so se tekači prvič spopadli v Planici na slavni letalnici bratov Gorišek, letos pa bo ta dogodek zadnje tekmovalno dejanje na napravi zgrajeni leta 1967. Takoj za tem se namreč pričenja njena temeljita prenova, ki bo v dolino pod Poncami menda prinesla tudi polete preko 250 metrov.

Smučarji letalci so sezono v Planici zaključili, tekači po skakalnih napravah pa jo bodo 12. maja pod Poncami otvorili. Planiška dirka bo namreč prva v vrsti štirih, 19. maja bo sledil avstrijski Kulm, na skakalnicah v Švici in na Finskem pa se bodo moči merile septembra.

Lani sta v Planici zmagala Turek Arslan Ahmet in Avstrijka Teresa Stadlober, najboljša Slovenca Petra Mikloša in njen brat Matjaž pa sta dirko, vsak v svoji konkurenci, končala na drugem mestu. Zmagovalec je za tek od vznožja do vrha letalnice porabil 5 minut in dve sekundi, ob tem pa velja omeniti, da se proga v Planici vzpne za 195 višinskih metrov, na natančno 400 metrih razdalje.

Da gre za izjemno težko preizkušnjo pričajo tudi prizori zadnjih 100 metrov teka, ko tekmovalci največkrat tečejo kar po vseh štirih. Zaletišče se proti vrhu namreč postavi močno pokonci, vse skupaj pa na trenutke spominja kar na dirko v hitrostnem plezanju, brez varovalne vrvi.

"Tekmovanje v Planici mi je všeč, zato se bom naslednjič rade volje vrnil in branil zmago, ” je leni napovedal zmagovalec iz Turčije, drugouvrščeni domači as Matjaž Mikloša pa je takrat dodal: "Sem zadovoljen z rezultatom, je pa res, da bi morda lahko zmagal, če ne bi nastopal tudi v štafeti. Zato bom naslednjič nastopil le med posamezniki in poskusil resneje izzvati Turka."

Tekmovanje Red Bull 400 vedno pritegne vrhunske gorske tekače, pa tudi veliko drugih športnikov in rekreativcev. Je priložnost za vse, ki bi se radi preizkusili na malce drugačnem tekaškem tekmovanju in se pri tem pomerili z najboljšimi na svetu. Da je vse mogoče priča tudi lanski razplet pri dekletih, ko je zmagala profesionalna smučarska tekačica, članica avstrijske reprezentance, le dve mesti za njo pa je končala mlada slovenska rekreativna tekačica Manja Ferce.

Tako kot lani, bo tudi letos mogoče nastopiti v večih kategorijah, vse skupaj pa se bo začelo s kvalifikacijami na spodnjem delu proge. Največ seveda velja nastop posamezno pri moških in ženskah, pričakuje pa se tudi veliko štafet, ki jih čaka zalogaj 4x100 metrov. Letos se bodo prvič z letalnico pomerili tudi slovenski gasilci.

V posebnem štafetnem teku 8x50 metrov se bodo ekipe gasilskih društev spopadle v polni “bojni ” opremi.

Vsi, ki bi se želeli prijaviti na tekmovanje, posamezno ali v moških in mešanih štafetah, to lahko storijo preko spletne strani Eventima.


V filmu kako je  bilo nepozabno lani

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ