13 plastenk za novo šprintersko obleko olimpijcev

13 plastenk za novo šprintersko obleko olimpijcev
18.06.2012 AVTOR: Uroš Buh
Prozivajalec tekaških copat in športnih oblačil Nike je pred dnevi predstavil svojo kolekcijo oblačil za tekače na letošnjih olimpijskih igrah.

Gre predvsem za oblačila, ki jih bodo nosili najhitrejši tekači, torej šprinterji, po zagotovilih Nike-a pa bodo z njihovo pomočjo lahko tekmovalci razvili še višje hitrosti in morda nove rekorde.

Obeka, ki je sicer enodelna in prekriva celo telo z izjemo dlani, stopal in glave tekmovalca, je nadaljevanje Nike-ove serije Pro Turbo Speed, ki so jo predstavili februarja. Gre za posebno, 3D obdelano tkanino, ki nekoliko spominja na površino žogice za golf, za spoje so poskrbeli z lepljenimi šivi, nekaj klasičnih šivov pa je nameščenih na hrbtu, kjer naj bi imeli svojo funkcijo zmanjšanja zračnega upora. Na mečih in komolcih so izstopajoče bele zaplate mikrotkanine, ki zagotavlja dihanje, po besedah direktorja razvojnega oddelka Scotta Williamsa pa bodo te zaplate na televizijskem zaslonu še nekoliko bolj opozorile na tekmovalce. Pri Nike-u zagotavljajo, da naj bi Turbo Speed pomagala najhitrejšim Američanom odščipniti še 0,23 sekunde na 100m razdalji, glede na obleke, ki so jih nosili na OI v Pekingu 2008.

Na predstavitvi oblačil ameriške reprezentance – obarvana so v rdečo, namesto tradicionalne modre – so bili tudi nekateri nekdanji olimpijci, kot npr. Carl Lewis, Michael Johnson in Jackie Joyner-Kersee. Prav glede barve sta se Joyner-Kerseyjeva in Lewis strinjala, da jima je zelo všeč, saj je ‘agresivna’ in jasno sporoča namen. 

Poleg ameriške, bodo v istih oblačilih nastopile tudi ekipe Rusije in Nemčije, kot še nekaterih drugih.

Še to: obleka Turbo Speed je v 82 odstotkih izdelana iz reciklirane plastike, kar pomeni približno 13 plastenk na eno obleko.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ