5 tekaških ciljev, ki nimajo nič skupnega s tekmovanji

5 tekaških ciljev, ki nimajo nič skupnega s tekmovanji
26.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Razlogov za tek je ogromno, a pogosto jih veliko nima prav nobene veze s tekmovanji.

Tekme so mnogim tekačem odlična motivacija, a nikakor ne edini razlog za tek. Nekateri se s tekom želijo znebiti odvečnih kilogramov, spoznati prijatelje, imeti čas samo zase, se priučiti zdravih navad, okrepiti zdravje in še kaj. So pa tudi taki, ki preprosto radi tečejo, a jim tekmovanja in pritiski, ki jih ta prinesejo s seboj prav nič ne dišijo. A vseeno je identificiranje tega, zakaj tečete, zelo pomembno in vam pomaga, da se spravite na tek. Obenem pa vam prav to vedenje pomaga tudi pri oblikovanju strategije za trening – tek za izgubo telesne teže namreč zahteva drugačen pristop, kot tek, ki vam pomaga, da se lažje spopadate s stresom. Da bo to delo lažje, smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj iztočnic.

Vaš cilj: Dobro zdravje
Če je vaš cilj boljše zdravje in dobra kondicija, je najbolje, da tek kombinirate z drugimi vrstami vadbe. Teku posvetite tri treninge tedensko, druge treninge pa posvetite drugim vrstam vadbe, s katerimi boste okrepili celotno telo. To so lahko vaje za moč, pilates ali joga, cross fit in druge vrste vadb, pri katerih krepite različne mišice in vašo telesno pripravljenost.

Vaš cilj: Izguba telesne teže
Da bi izgubili odvečne kilograme, vam ni potrebno teči ure in ure večkrat tedensko. Lahko tečete tudi manj, a ti treningi morajo biti učinkoviti. Enkrat tedensko zato izvedite krajši visoko intenziven intervalni trening, en tek pa naj bo dolg, a lahkoten. Prvi trening bo spodbudil vaš metabolizem, da bo čez dan pokuril več kalorij, drug pa bo telo naučil porabljati maščobo za energijo. Ob tekaških treningih pa je seveda priporočljiv tudi trening z utežmi, s katerim boste oblikovali telo in pridobili mišično maso. Slednje namreč prav tako povečajo porabo kalorij. Nenazadnje pa boste odvečne kilograme izgubili in brez njih tudi ostali, če se boste zdravo in uravnoteženo prehranjevali.

Vaš cilj: Zmanjšanje stresa
Tek je odličen način za premagovanje stresa, a le, če z njim ne boste pretiravali. Intenzivna vadba namreč ravno tako lahko proizvede kortizol, stresni hormon, ki ustvarja neravnovesje krvnega sladkorja in oslabi imunski sistem. Če, na primer opažate, da vam stres krati spanec, spodbuja hrepenenje po hrani ter ste še bolj utrujeni in sitni, s tekom vsekakor ne pretiravajte. Teki naj bodo lahkotni, počasnejši, tudi krajši in nekje v naravi. Njihov namen je namreč, da vas poživijo, prevetrijo glavo in sprostijo.

Vaš cilj: Druženje
Če si želite spoznati nove ljudi, potem bo najbolje, da se pridružite kakšni tekaški skupini. Ne le, da se boste lahko družili in klepetali, še kaj novega se boste naučili, izboljšali svoje sposobnosti ter si pridobili dodatno motivacijo za tek in podporo za nove podvige s strani sotekačev.


Vaš cilj: Užitek
Če že nekaj časa vaša motivacija za tek ni več najboljša, je čas, da naredite spremembo. Tecite za užitek, uro pustite doma, tecite po občutku po novi pot in ob zvokih narave. Če tečete na tekaški stezi pa se igrajte z nastavitvami, hitrostjo, spremlja pa naj vas spodbudna glasba. Nenazadnje pa razmislite tudi o tem, zakaj tečete oziroma za kaj ali koga bi radi tekli. Morda lahko en teden tečete za nekoga, ki tega ne more, drugi za boljše zdravje, tretji teden za zgled mladim itd.

Povzeto/ prirejeno po: 5 running goals that have nothing to do with racing, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ