5 znakov, da ne uživate dovolj kalcija

5 znakov, da ne uživate dovolj kalcija
05.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Kalcij je eden najpomembnejših mineralov. V primeru, da ga ne uživate dovolj, lahko pride do številnih zdravstvenih težav.

Kalcij je mineral, ki pomaga številnim organom v telesu pri delovanju, ključen pa je tudi za trdnost in zdravje kosti, kjer se tudi v največji meri shranjuje. Nenazadnje pa pomaga tudi srcu pri črpanju in pošiljanju signalov živčevju, da se lahko vaše mišice krčijo. Zato je zelo pomembno, da s hrano dobite v telo dovolj kalcija. Dnevno ga potrebujete 1000 mg, če ste noseči ali dojite pa še malce več, in sicer od 1200mg – 1300mg. V primeru, da kalcija ne zaužijete dovolj, pa lahko pride do številnih zdravstvenih težav. A kako sploh opazite, da vam kalcija primanjkuje? Tukaj je nekaj znakov ...

Pogosto imate mišične krče
V primeru, da vam kalcija primanjkuje, boste najverjetneje imeli več težav z mišičnimi krči kot običajno, najbolj izraziti pa bodo v nogah in v hrbtu.

Vaši lasje in nohti so šibki
Kalcij je pomemben za moč in rast las in nohtov. Če so vaši lasje in nohtki šibki, poškodovani in vse tanjši, je to kaj lahko znak, da vam primanjkuje kalcija.

Občutite mravljinčenje in otopelost v okončinah
Občutite otopelost v nogah in / ali rokah? Tudi to je lahko znak, da vam primanjkuje kalcija. To pa zato, ker je ta mineral odgovoren za prenos živčnih signalov, ki se, ko kalcija v telesu primanjkuje, preprosto ne sprožijo.

Vaš srčni utrip je nereden
Kalcij je odgovoren tudi za živčni prenos, krčenje mišic, krčenje in širjenje krvnih žil ter tudi za neustrezno delovanje srca. Če torej začutite trepetanje ali bitje srca, ste zasopli, imate bolečine v prsih, so to kaj lahko znaki resnega pomanjkanja kalcija.

Vse več imate poškodb, povezanih s kostmi
Za stresne frakture in vnetje pokostnice je več razlogov – eno je prehitro podaljševanje dolžine teka, drugo pa prav lahko pomanjkanje kalcija. Slednje je še mogoče takrat, ko sicer trenirate kot običajno, a ste opazili, da imate vse več poškodb, ki so povezane s kostmi. Razlog za take poškodbe je ta, da se kalcij nabira v kosteh in jih krepi, ko pa ga vam začne primanjkovati, ste bolj na udaru za poškodbe.

Preverite, ali vam primanjkuje kalcija
Ali imate dovolj kalcija ali ne, boste najlažje preverli s krvnim testom, ki ga opravite samoplačniško v kakšnem laboratoriju ali preko napotnice in seveda po predhodnem posvetu z zdravnikom.

Kako zaužiti več kalcija?
V primeru, da vam kalcija res primanjkuje, lahko njegov manjko v nekaj tednih nadomestite z uživanjem hrane, ki ga vsebuje. To so mleko in mlečni izdelki, špinača, brokoli, tofu, mandlji itd. Po potrebi pa si lahko pomagate tudi z nadomestki, a bodite previdni, saj imajo ti tudi negativne stranske učinke, kot so težave s prebavo. Vsekakor pa vam z uživanjem hrane z vsebnostjo kalcija ni potrebno pretiravati, saj lahko pride do napihnjenosti, zaprtja, večje možnosti za ledvične kamne itd.

Povzeto po: 5 signs you are not getting enough calcium, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ