Abel Kirui in njegova 'eko tekaška majica'

Abel Kirui in njegova 'eko tekaška majica'
11.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Olimpijske igre so vsakič znova teren, kjer se poleg tekmovalcev in njihovih ekip, izkažejo tudi proizvajalci njihove opreme.

Dejstva:
- za vsak kilogram obarvanega tekstila se v povprečju uporabi med 100 in 150 litri vode
- tekstilna industrija samo za obarvanje blaga vsako leto porabi 9 milijonov milijonov litrov vode, kar v praksi pomeni 3,7 milijonov polnih olimpijskih bazenov vode!!! 

Poročali smo že o posebnih serijah tekaških copat, pa o domnevno izjemno hitrih tekaških oblekah ameriških, ruskih in nemških atletov. Poleg napredne tehnolologije, ki bi vedno znova zagotavljala samo hitrost in tovrstne presežke, pa je Nike prvič v zgodovini predstavil tudi novost, nad katero bodo navdušeni predvsem zagrizeni ekologi.

Gre za tekaško majico, ki jo bo na nedeljskem maratonu nosil Kenijec Abel Kirui in ki je na videz povsem navadna tekaška majica. No, po obliki, sestavi in konfekcijski številki res ni čisto nič drugačna od njegovih običajnih majic, razlika pa je v načinu, ki so ga proizvajalci uporabili pri barvanju tekstila – pri tem namreč prvič niso uporabljali vode. Proces običajnega barvanja tekstila poteka tako, da se za obarvanje vsakega kilograma blaga ali drugih materialov, v povprečju uporabi med 100 in 150 litri vode. To pomeni, da samo za ta proces tekstilna industrija širom po svetu uporabi letno 9 trilijonov litrov vode, kar v slovenščini pomeni 9 milijon milijonov litrov. Za še boljšo predstavo: s takšno količino vode bi lahko napolnili 3,7 milijona olimpijskih bazenov. In to – na letni ravni!!!

Nov način barvanja tekstila, ki je torej na vidiku in kakršnega primer bo majica svetovnega maratonskega prvaka Kiruija, se izvaja s tekočim ogljikovim dioksidom, poleg tega pa, da ne uporablja nič vode, se lahko pohvali tudi s 60 odstotkov manjšim ogljičnim izpustom kot vse ostale konvencionalne metode. Za konec pa še najboljše: Kiruijeva majica je že v osnovi izdelana iz reciklirane plastike! Prihodnost? Vsekakor upamo, da res!

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ