adidas 4DFWD, tekaški copat prihodnosti

adidas 4DFWD, tekaški copat prihodnosti
05.05.2021 AVTOR: Uredništvo

adidas Running je predstavil Adidas 4DFWD – naslednji korak v podatkovno zasnovanem in 3D-tiskanem podplatu, zasnovanem za premik naprej.

V adidas 4DFWD so združena leta športnih podatkov z edinstveno tehnologijo 3D-tiskanja, kar omogoča tekačem povsem novo tekaško izkušnjo.

adidas že več kot štiri leta razvija tehnologijo mrežastega podplata 4D v sodelovanju s podjetjem Carbon. Adidasova 4D-obutev združuje podatke o športnikih in tehnologijo Carbon's Digital Light Synthesis™ za izdelavo natančno zasnovanega 3D-podplata, ki je med prvimi na svetu, ki uporablja to vrhunsko tehnologijo, ki ponuja možnost natančnega prilagajanja podplatov specifičnim vzorcem gibanja, da športniki lahko uživajo v natančnosti pri vsakem koraku.

Iz tega postopka izhaja novi mrežasti podplat adidas 4DFWD. FWD CELL v obliki metuljčka je bil zasnovan iz ene od petih milijonov možnih mrežastih struktur in je narejen iz 39 % materiala na biološki osnovi, posebej pa je načrtovan za stiskanje naprej ob navpičnem udarcu. V primerjavi s prejšnjimi generacijami 4D-podplata adidas 4DFWD v navpičnih obremenitvah v mehanskih preizkusih ustvari trikrat več gibanja naprej. Posledično se največja sila, ki jo doživi športnik med tekom, v povprečju zmanjša za 15 %, saj podplat te vertikalne udarne sile preusmeri v vodoravno gibanje naprej – kar zagotavlja boljšo ekonomičnost teka, kar je primerljivo s podplatom Ultraboost.

adidas 4DFWD je bil preizkušen z vrsto biomehanskih postopkov testiranja na Univerzi v Calgaryju, kjer so analizirali posebna področja, kot so premikanje naprej, sile, ki nastajajo pri ustavljanju in ekonomičnost gibanja. Koncept so preizkusili z adidasovimi tekači po vsem svetu prek lokalne razvojne ekipe v Nemčiji in s skrbno izbranimi posamezniki ustvarjalcev po ZDA. Poleg tega je bilo na Univerzi v Arizoni opravljeno tudi testiranje kognitivnega zaznavanja.



• adidas 4DFWD združuje najnovejšo tehnologijo 3D-tiskanja z dolgoletnimi podatki o športnikih in tehnologijo Carbon's Digital Light Synthesis™, da ustvari novo dimenzijo koristi za tekače,
• podplat sestavlja preplet edinstvene mreže v obliki metulja, ki z vsakim korakom zagotavlja tekačem povsem novo izkušnjo teka,
• adidas 4DFWD bo na voljo v črni in živahno rdeči barvi ter v omejenih količinah, na voljo v mesecu avgustu



Sam Handy, podpredsednik za oblikovanje pri adidas Running, je dejal: »Tehnologija 4D nam daje priložnost, da oblikujemo podplat tako, kot običajna tehnologija pri izdelavi penastega podplata ne dopušča. Navdih smo dobili pri prvi generaciji 4D-rešetkastega podplata in si postavili izziv, da ga dvignemo na naslednjo stopnjo s prepletanjem milijonov potencialnih mrežastih struktur, da bi ugotovili, ali bi lahko posebej zasnovali podplat, ki se odziva na negativne mehanske sile, ki nastajajo med tekom. V tesnem sodelovanju podjetja z našimi produktnimi skupinami in preizkuševalci smo zasnovali popoln mrežasti podplat, ki se odziva na stiskanje naprej pod obremenitvijo in proti mehanskim silam, hkrati pa zagotavlja edinstven občutek."

Vmesni podplat adidas 4DFWD sestavlja nov zgornji del PRIMEKNIT, deloma izdelan iz recikliranega poliestra, ki zagotavlja tekačem izjemno lahek zgornji del, ki oprime nogo v brezšivno nogavico. Zgornji del PRIMEKNIT je bil zasnovan na podlagi množice podatkov, da se je popolnoma uskladil z edinstvenimi lastnostmi podplata 4DFWD, kar pomaga tekačem zagotoviti vso podporo in udobje, ki ju potrebujejo med tekom.


adidas 4DFWD odlikuje:

• MREŽASTA KONSTRUKCIJA iz 39 % 3D-materiala na biološki osnovi, ki ponuja 23 % več blaženja in ustvarja trikrat več gibanja naprej v primerjavi s prejšnjimi generacijami vmesnega podplata 4D pri navpični obremenitvi v mehanskih preskusnih pogojih;

• INOVACIJA V SREDINI: edinstvena celica FWD v obliki metulja preusmeri energijo od udarca vsakega koraka, da ustvari vodoravno gibanje naprej;

• ZGORNJI DEL PRIMEKNIT +: z uporabo množice podatkov je zgornji del PRIMEKNIT + prilagojen za popolno ujemanje z vmesnim podplatom Adidas 4DFWD, s tem nudi ustrezno podporo pri vsakem premiku naprej z brezšivno nogavico, hkrati pa omogoča, da noga prosto diha;

• PODPLAT: gumijasti spodnji del podplata je zasnovan tako, da deluje v harmoniji z vmesnim podplatom Adidas 4DFWD in zagotavlja vrhunski oprijem;

• TEŽA: 333 g za velikost UK 8.5;

• VIŠINA:

o padec: 11,3 mm,

o višina prstov: 21,2 mm,

o višina pete: 32,5 mm.


Alberto Uncini Manganelli, adidas SVP in generalni direktor Adidas Running & Credibility Sports, je dejal: »Pri adidasu si vedno prizadevamo združiti športna spoznanja z novimi in inovativnimi tehnologijami, da bi ustvarili najboljše izdelke. S tem pristopom želimo pomagati in razveseliti različne tekače z različnimi izkušnjami glede na njihove potrebe; najsi bo to hitrejši tek, doseganje osebnih ciljev, teči dlje ali občutek večjega udobja, ki vedno prinaša nove in dragocene koristi, ki jih lahko občutijo tekači. Predstavljena inovacija vmesnega podplata postavlja adidas 4DFWD kot najnaprednejši digitalno tiskani tekaški vmesni podplat doslej in predstavlja potencial tehnologije 4D pri pretvarjanju študij fizike in biomehanike v rešitve zmogljivosti. Komaj čakamo, da tekači začutijo in doživijo ta novi izdelek, ki bo prinesel nove in vznemirljive občutke."

adidas 4DFWD bo na voljo v treh barvnih odtenkih, vključno s posebno barvo Tokyo Collection, ki bo to poletje glavni čevelj na stopničkah za športnike v Tokiu. adidas 4DFWD, ki je najprej predstavljen v osnovni črni in živahno rdeči barvi, bo pri nas na voljo v mesecu avgustu.

Bodite pozorni, količine bodo omejene!



Če želite izvedeti več, obiščite: www.adidas.com/4d-fwd.
Sledite pogovoru na Instagramu, Facebooku in Twitterju s pomočjo #adidas4DFWD in @adidasrunning.





Video predstavitev

Značke: Oprema
Ključne besede:
Adidas
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ