AK Asfalt Kovač Šentjur: otvoritveni miting

AK Asfalt Kovač Šentjur: otvoritveni miting
12.05.2017 AVTOR: L. Z.
Slovenska atletska javnost Šentjur pozna predvsem po tamkajšnjem otvoritvenem mitingu, kjer se tekači običajno pomerijo v neolimpijskih disciplinah (300, 600 in 1000 m). V soboto bo na sporedu že 14. po vrsti.

Posebej zanimiv bo tek na 1.500 metrov, kjer se bosta ponovno pomerila Celjana Jan Brešan in Jan Kokalj (oba Kladivar).


Trenutno ima AK Šentjur večino uspešnih atletov v mlajših kategorijah. Med starejšimi izstopata Mojca Centrih (letnik 1997) in Ambrož Amon (1998).

Ena izmed želja vodstva kluba je razširitev leta 2004 zgrajenega stadiona, ki trenutno premore le štiri steze.

Tekmovanje se bo ob 9.45 pričelo z otroško atletiko, ob 10.25 bo sledil članski, ob 11.45 pa še pionirski miting. Med člani bo nastopilo nekaj uveljavljenih imen. Posebej zanimiv bo tek na 1.500 metrov, kjer se bosta ponovno pomerila Celjana Jan Brešan in Jan Kokalj (oba Kladivar).

 

Nasploh je moški del miting močnejši: na 300 metrov bodo tekli Jernej Jeras, Vid Valič, Tjaš Paulin (vsi Mass) in Rok Ferlan (Triglav), vsi perspektivni 400-metraši, predvsem Jeras, ki je zadnja leta za Luko Janežičem in Žanom Rudolfom tretji najboljši Slovenec na tej razdalji. Valič bo nastopil tudi v teku na 600 metrov, kjer ima edini osebni rekord pod 1:20. Močno konkurenco bo imel v Vidu (Kladivar) in Janu (Velenje) Kramerju.

 

Med ženskami ima na 300 metrov daleč najboljši osebni rekord Tamara Zupanič (Triglav), 39,85. V teku na en kilometer je favoritinja Eva Kavka (Mass), največ podpore navijačev pa bo verjetno deležna domačinka Mojca Centrih.

 

AK Šentjur

 

Šentjurski atletski klub je bil ustanovljen leta 1994. Danes premore 250 članov. Tekaške treninge vodita dva športna pedagoga: Jože Artnak je tudi predsednik kluba, Ivan Kukovič pa nekdanji prvak Slovenije v teku na pet kilometrov (osebni rekord: 14:44) in članski reprezentant. V klubu menijo, da so prav tukaj njihove prednosti: oba trenerja sta primerno usposobljena, redno zaposlena drugje, majhnost kluba pa omogoča oseben odnos z atleti. Poleg tega lahko pri trenerju Roku Novaku trenirajo tudi rekreativci, saj v Šentjurju želijo razvijati tako tekmovalno kot otroško in rekreativno atletiko. Še en Novak, Luka, je bil po Kukoviču najuspešnejši šentjurski atlet. Leta 2004 je postal državni prvak v teku na 400 m, njegov osebni rekord pa znaša 47,31. Še precej uspešnejša je (bila) metalka kopja Martina Ratej, ki je za Šentjur tekmovala do konca leta 2011, ko je prestopila k sosednjemu Kladivarju. Njen državni rekord ostaja iz "šentjurske " dobe: leta 201 na mitingu diamantne lige  v Dohi njeno kopje poletelo 67,16 metra daleč.

 

Trenutno ima AK Šentjur večino uspešnih atletov v mlajših kategorijah. Med starejšimi izstopata Mojca Centrih (letnik 1997) in Ambrož Amon (1998), oba že udeleženca evropskega prvenstva v krosu, na slovenskih tleh pa redna dobitnika medalj na državnih prvenstvih na daljših razdaljah.

 

Ena izmed želja vodstva kluba je razširitev leta 2004 zgrajenega stadiona, ki trenutno premore le štiri steze. S tem bi lahko organizirali več tekmovanj pod okriljem Atletske zveze Slovenije. Vseeno so v preteklih dveh letih organizirali dve državni prvenstvi – v krosu in v dolgih tekih.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ