Ali lahko vadba izniči pretirano sedenje?

Ali lahko vadba izniči pretirano sedenje?
24.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Morda res ne morete zamenjati sedenja za mizo med delom, a vseeno lahko poskusite izničiti njegove učinke.

Še sedite? Mogoče bi si ta članek želeli prebrati stoje, ali še bolje, medtem, ko se sprehajate naokrog. Kljub vsem opozorilom, da dolgotrajna neaktivnost in pretirano sedenje nista dobra za zdravje, se je namreč stanje v zadnjih letih še poslabšalo. Ljudje sedijo še več kot so kdajkoli, pravi študija, objavljena v reviji JAMA.

Raziskava Univerze za medicino Washington, ki je analizirala podakte 52.000 otrok, adolescentov in odraslih med leti 2001 in 2016, je pokazala, da odrasli sedijo kar 6.5 ur dnevno, še več najstniki, in sicer kar 8 ur dnevno. Ni presenetljivo, da je za to povečini krivo sedenje za računalnikom. 65 % odraslih, 59 % najstnikov in 62 % otrok vsaj dve uri dnevno preživi pred TV ekranom. Prav tako je med leti 2003 in 2016 znatno poskočilo sedenje pred računalnikom, saj večina odraslih tudi v prostem času dnevno preživlja uro ali več za računalnikom, kar se je v 13 letih povečalo za kar 29 %. Ti trendi so še posebej zaskrbljujoči, saj raziskave kažejo, da več časa kot dnevno sedite, večje je tveganje za prezgodno smrt ne glede na vzrok.

Ni pa še vse izgubljeno. Čeprav predhodne raziskave kažejo na to, da se pretirano sedenje težko izniči z vadbo, nove študije kažejo na to, da ima redna vadba kljub vsemu lahko ugodne učinke tudi v tem primeru. Pomembno je predvsem to, da vadite redno. Ko so raziskovalci univerze v Sydneyju devet let sledili aktivnostim in zdravstvenim podatkom več kot 150.000 ljudi starih čez 45 let, so odkrili, da so tisti, ki so veliko sedeli, a so tedensko vsaj 150 min vadili – 20-30 minut dnevno - dramatično zmanjšali možnost za prezgodnjo ter s srčnimi težavami povezano smrt. Povezava raziskovalcev v zvezi s časom sedenja in večjim tveganjem smrti zaradi bolezni srca ali prezgodnje smrti na splošno, je bila omejena na tiste, ki ne izpolnjujejo smernic telesne dejavnosti.

Čas, ki ga vsak teden porabite za tek, vas bo verjetno pripeljal do teh smernic brez težav. Kljub temu, ker se zdi, da se raziskave na tem področju nenehno razvijajo, lahko storite, kar lahko, da zmanjšate svoj sedeči čas - tudi če sicer redno telovadite – je vašemu zdravju lahko le v pomoč. Če že morate pri delu sedeti, se poskusite vsake 30 minut premakniti in malce sprehoditi, saj vam bo to pomagalo izboljšati zdravje. V večernih urah pa, namesto, da sedete za računalnik, si raje vzemite čas za vadbo.

Povzeto po: New Data Shows We’re Still Sitting Way Too Much. Does Exercising Cancel It Out?, ki je dostopen tukaj.

www.runnersworld.com/news/a27319491/effects-of-sedentary-behavior/

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ