Ali lahko vitamin D res izboljša vašo anaerobno pripravljenost?

Ali lahko vitamin D res izboljša vašo anaerobno pripravljenost?
04.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nove študije kažejo na to, da naj bi vitamin D lahko pomagal pri izboljšanju anaerobne pripravljenosti. Preverite, kako.

Vitamin D je zelo pomemben za vaše zdravje, še posebej, če se ukvarjate z vzdržljivostnimi športi. Vašim mišicam in kostem namreč pomaga delovati učinkovito in brez težav. Če gre verjeti novim raziskavam. ki so jih opravili raziskovalci univerze Virginia Commonwealth, pa naj bi vplival tudi na izboljšanje kardiorespiratorne zmogljivost.

V študiji, ki je bila objavljena v European Journal of Preventive Cardiology, so raziskovalci testirali kri okoli 2000 udeležencev in pri tem poskusili ugotoviti, kakšen je njihov nivo D vitamina. Slednjega so nato primerjali z njihovim največjim VO2, ki je marker za kardiorespiratorno zmogljivost in kaže na to, kako učinkovito telo uporablja kisik. Udeležence so nato razdelili v dve skupini, in sicer glede na nivoje vitamina D. Ugotovili so, da so tisti, ki so imeli več vitamina D imeli tudi višji VO2 max kot tisti, ki so imeli nižjo vsebnost omenjenega vitamina. Skladno z višjo vsebnostjo vitamina D, pa je bila boljša tudi njihova kardiorespiratorno zmogljivost. Tej izsledki so še dodatno podkrepili predhodne raziskave na to temo, ki so pokazale, da vitamin D poveča število hitro trzajočih vlaken v mišicah, kar vodi v izboljšano aerobno zmogljivost. Žal pa kljub temu raziskovalci ne morejo trditi, da je prav višji nivo vitamina D kriv za to spremembo. Ni namreč jasno, ali je kardiorespiratorna zmogljivost boljša zaradi višjega nivoja vitamina D ali obratno - da so nivoji vitamina D boljši zaradi višje kardiorespiratorne zmogljivosti. Prav tako pa ni znano, ali bi dodatki vitamina D vplivali na vašo aerobno zmogljivost, v primeru, da imate omenjenega vitamina v telesu že dovolj. Zato nameravajo raziskovalci v prihodnje opraviti dodatne raziskave. Vsekakor pa je za dobro zdravje in počutje pomembno, da imate v telesu dovolj vitamina D. Poleti si ga lahko zagotovite s sončno svetlobo, v hladnejših dneh leta pa z določenimi živili in po potrebi tudi s prehranskimi dodatki.

Povzeto po: Can vitamin D improve your aerobic fitness, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ