Ali veste, kako ste videti med tekom? Pomislite ponovno.

Ali veste, kako ste videti med tekom? Pomislite ponovno.
05.04.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Kot kažejo raziskave natančna upodobitev drže med tekom ljudem že od nekdaj povzroča preglavice.

Študija, objavljena v reviji Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, je razkrila, da imamo ljudje pri risanju, upodabljanju in poustvarjanju drže, kot jo imamo med tekom, težave.

Vemo, da je v primeru hoje in teka naše gibanje kontralateralno: v trenutku, ko se leva noga pomakne naprej, se premakne tudi desna roka in obratno. A kljub temu so skozi stoletja številni slikarji ljudi med tekom in hojo prikazovali homolateralno.
In ne le na slikah, tekaška drža je napačno predstavljena tudi na mnogih fotografijah. Strokovnjaki so namreč analizirali 243 slik ljudi, ki so pozirali kot da bi tekli in ugotovili, da jih je kar 85.6% poziralo homolateralno.

Se sprašujete zakaj je temu tako? Strokovnjaki menijo, da je pravi odgovor najverjetneje zakoreninjen v človeški psihologiji, ki se pač včasih tudi moti. Kontralateralno gibanje nam je namreč prirojeno oziroma se ga že zgodaj naučimo skozi poskuse in napake, zato nam je težko opisati ali upodobiti, kako smo nekaj naredili.
Nenazadnje pa so noge tudi osnovni del procesa teka in hoje, če posvetimo pozornost njim, ne posvečamo pozornosti temu, kar počnejo roke. Prav zato je ta proces kasneje težko upodobiti. Nenazadnje pa, kot pravijo strokovnjaki, imamo ljudje že po naravi radi simetrijo in potrebo, da uvajamo simetrične dogovore o tem, kaj zaznamo ali česa se spominjamo.

Povzeto po: Why don ’t we know what running looks like. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Značke: Oprema
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano