Brutalni Trofeo Kima

Brutalni Trofeo Kima
29.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Brutalni Trofeo Kima znova v rokah neutrudljivega Kiliana.

Ko večini najboljših ultratrail tekačev in gorskih tekačev samo omeniš italijansko gorsko ultra preizkušnjo Trofeo Kima, vsi samo zamaknjeno kimajo z glavo, ter se vsi po vrsti strinjajo, da je izven vseh kategorij. Najdaljša trasa v znani seriji Skyrunning, ki nosi še predpono ‘ultra& rsquo;, je dolga 50 kilometrov, vmes morajo tekmovalci premagati 3800 metrov vzpona in vsaj še enkrat toliko spusta, poleg tega pa večina poteka po izredno zahtevnih tehničnih skalnatih odsekih.

Trofeo Kima, ki se odvija med vrhovi gorskega masiva Val Masino, manj kot dve uri vožnje od milanskega letališča, je na sporedu le vsaki dve leti, zaradi svoje zahtevnosti pa sprejme le 100 najboljših tekmovalcev iz vsega sveta. Trasa se vzpne preko sedmih gorskih prelazov, ki so večinoma vsi višji od 2000mnv, že v prvi polovici pa tekači prečkajo Preda Rossa(1940mnv), Rifugio Ponti(2559mnv), Roma(2894mnv), Bivacio Kima(2894mnv) in Cameraccio(2950mnv).

Letos je bilo preteklo nedeljo na štartu ponovno zbranih kar nekaj zvenečih imen iz sveta  ultratraila in gorskega teka – Kilian Jornet, Andy Symonds, Tom Owens, Philipp Reiter in drugi. Potem, ko je pred komaj tednom dni v Ameriki osvojil Pikes Peak Marathon je že kmalu po štartu v vodstvo napredoval fenomenalni Kilian Jornet, ki je na prvem resnem spustu – ti so znani kot njegova ‘specialiteta// /AMP///rsquo; – nabral že več kot deset minut pred Tomom Owensom. Do konca je prednost le še ohranjal, v cilj pa je prispel s časom 6:28:52, kar je devet minut slabše od lastnega rekorda, ki ga je tu postavil leta 2010. (tedaj sta se dajala z rojakom Miguelom Herasom, kar je bila zagotovo dodatna vzpodbuda za hiter tek) Tretji je bil na koncu Francis Sancassani(6:45:39), ekipno pa se je znova najbolje izkazal Salomon, ki so imeli poleg prvega še 4., 5. in šesto mesto z Andyjem Symondsom, Michelom Lannejem in Philippom Reiterjem.

Pri ženskah je bila najhitrejša Nuria Picas, ki je s časom 7:36:21 za deset minut popravila prejšnji rekord proge, na drugo mesto pa je s komaj nekajsekundnim naskokom pred zmagovalko preteklih dveh preizkušenj Emanuelo Brizio, prišla Emelie Forsberg, prav tako zmagovalka nedavnega Pikes Peak maratona.

Vir: iancorless.org 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ