Cavalls del Vent - Mraz ne ustavi Kiliana!

Cavalls del Vent - Mraz ne ustavi Kiliana!
30.09.2012 AVTOR: Uroš Buh
V soboto je bilo znova razburljivo na prizorišču serije gorskih tekov Skyrunning.

Rezultati:

Moški:

1. Kilian Jornet Burgada – 8:42:17

2. Antony Krupicka – 8:49:47

3. Dakota Jones – 9:26:17

4. Philipp Reiter – 9:50:58

 

Ženske:

1. Nuria Picas – 10:34:42

2. Anna Frost – 10:35:24

3. Emelie Forsberg – 10:39:51

 

Španija in tamkajšnji vzponi v Pirenejskem masivu so včeraj gostili novo ultra trail preizkušnjo, imenovano Ultra Cavalls del Vent. Trasa je potekala preko 84 kilometrov prelazov in spustov s skupno kar 6098m vzpona. Na štartu v nacionalnem parku Cadi-Moixero so tokrat stali skoraj vsi pomembnejši tekmovalci letošnje sezone, pri čemer je bila zasedba izrazito mednarodne narave. Kilian Jornet, Miguel Heras, Tofol Castaner, Dakota Jones, Anton Krupicka, Joe Grant med moškimi in Nuria Picas, Anna Frost, Emelie Forsberg ter drugi tekmovalci so stali na štartu, kjer sta dež in hlad obetala dolg in naporen dan.

Spočetka se je v ospredju izoblikovala skupina tekačev s Kilianom na čelu, sledili pa so mu Miguel Heras, Tofol Castaner in Dakota Jones. Z nekaj razlike je za njimi tekel Tony Krupicka, ki se počasi vrača v tekmovalni ritem, potem ko ga je poškodba stala dveh sezon tekmovanj. No, po prvem vzponu in izjemno hladnem vremenu, ki ga je spremljala še gosta megla, so se začeli vrstiti prvi odstopi. Najprej je bil to Miguel Heras, nato zaradi podhladitve še Tofol, pa Američan Joe Grant – o tem, kako hladno in težko je bilo na trasi priča dejstvo, da je na koncu odstopilo kar dvesto udeležencev.

Sedaj je bil počasi čas, da se v ospredju postavi stvari na svoje mesto in tako je na drugo mesto prišel Krupicka, ki je nato s Kilianom skoraj do konca tekel ramo ob rami. Na tretjem mestu je z zaostankom kakšnih trideset minut tekel 21-letni Dakota Jones. Tako je ostalo tudi do zadnjega vzpona, ko je Kilian dokončno potegnil ter naredil odločilno razliko med Krupicko in prišel v cilj s časom 8:42:22. Američan je ciljno črto prečkal s sedemminutnim zaostankom, oba pa sta tekla v času novega rekorda proge. Dakota Jones je končal v času 9:26:25.

Na ženskem bojnem polju je na koncu največ moči pokazala Nuria Picas, ki je v cilj prišla s časom 10:34:42, s tesnim izidom nekaj več kot pol minute zaostanka pa ji je sledila zasledovalka Anna Frost(10:35:24). Emelie Forsberg je na koncu osvojila tretje mesto s časom 10:39:51.

Na koncu sta tako Krupicka kot Dakota Jones oba hvalila tekaško vzdušje evropskega visokogorja in namignila, da tekmovanja serije Skyrunning prinašajo zaželeno pestrost nasproti ameriškim ultra trail preizkušnjam. 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ