Dolomites SkyRace - naskok na rekord (poletne prireditve 3. del)

Dolomites SkyRace - naskok na rekord (poletne prireditve 3. del)
17.07.2012 AVTOR: Samo Kofol
V nedeljo, 22. julija se bo zgodil 15. Dolomites SkyRace, ki sodi med enega od najbolj prestižnih in množičnih skyrunningov v Italiji. Letos spet zelo močna zasedba vključno z Mitjem Kosoveljem, rekorderjem proge.

Opis proge
start/cilj: Piazza Marconi, Canazei, 1450m
najvišja točka: Piz Boe, 3.152m
skupna višinska razlika: 1.750m
okrepčevalnice: Passo Pordoi (2.239m), Forcella Pordoi (2.829m), Boè (2.871 m.), Pian Schiavaneis (zeleni kvadrati na zemjevidu)
časovni limit: Passo Pordoi (1:05) in Forcella Pordoi (1:50)

Canazei leži v osrčju Dolomitov in v poletnem času je priljubljeno izhodišče za številne športnike. Tekma je v vseh teh letih prerasla logistične zmogljivosti organizatorja zato so po besedah vodje prireditve Diega Salvadorja morali letos še pred zaključkom prijavnega roka zavrniti prijave številnih tekačev. Glavni razlog - varna izpeljava celotne prireditve.

Skyrunning world series
V zadnjih letih so tekme pod imenom Skyrunning postale pravi magnet za gorske tekače in Dolomites Skyrace ima med njimi še posebno veljajo. V sklop tekmovanja sta že tradicionalno uvrščeni tekmi v dveh disciplinah: Vertical Kilometer (petek) in SkyRace (nedelja) in obe se točkujeta za Skyrunning svetovno lestvico.

Rekord proge

Pozornost bo usmerjena predvsem v Skyrace saj je v preteklih treh letih vreme onemogočilo vzpon na vrh zato je letos želja organizatorjev, da ponovno izpeljejo klasično progo. Proga v dolžini 22 km (10 km vzpona in 12 km spusta) se začne na mestnem trgu v Canazeiu (1.450m) in se povzpne na najvišji vrh Piz Boe (3.152m). Proga se nato vije po tehničnem in skalnatem terenu in se zelo hitro spušča nazaj proti Canazeiu.

V zadnji številki tekača nam je italijanski prvak v skyrunningu za l.2011 Mikhail Mamleev povedal nekaj več o tej tekmi in kdo ima največ možnosti za nov rekord proge.

Rekord proge ima Slovenec Mitja Kosovelj iz leta 2007
(2:04:53). Imate tekmovalci že
jasen načrt kako zrušiti rekord proge?

Z Mitjem sva skupaj tekmovala v atletskem klubu Atletica Brugnera. Enkrat sva bila tudi
druga na štafetnem državnem prvenstvu v gorskem teku. Poznam njegove kapacitete. Je zelo
uravnotežen tekač z dobro koordinacijo in odličen spustaš. Prav zaradi te prvine stavim
na mladega Romuna Ionuta Zinco, da bi imel ob dobrih pogojih največ možnost, da postavi
nov rekord proge.


Poleg Mitje Kosovelja bodo na štartni črti sama zveneča imena kot so: Kilian Jornet, Luis Alberto Hernando, Miguel Caballero, Tom Owens, Ionut Zinca in domačini Michael Tavernaro, Fulvio Dapit, Gil Pintarelli, Daniele Paolo Cappelletti in Paolo Larger. Prav Ionut naj bi bil eden od glavnih favoritov saj je že dokazal, da je odličen »spustaš«. S 3. mestom na nedavnem Evropskem prvenstvu v gorskem teku v Turčiji si je samo še dvignil svoj sloves odličnega spustaša.

V tako močni zasedbi bo Mitjev rekord proge vsekakor na zelo težki preizkušnji. Podobna domača "skyrunning" preizkušnja pa bo 29. julija s 14. Gorskim tekom na Grintovec (2.558m).

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ