Druščina - Revija Tekac.si št. 53

Druščina - Revija Tekac.si št. 53
09.05.2022 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Zadnji dve leti se ne morem hvaliti s tekaškimi kilometri, a to ne pomeni, da sem zanemaril čas, ki ga namenim aktivnosti.

Spremenila se je dinamika in hitrost je nadomestil sprehajalni korak oziroma so tek nadomestili sprehodi in pohodništvo. Razmeram primerno. V tem času so imeli organizatorji omejene možnosti organiziranja prireditev, ki se letos počasi vračajo na koledarje, ob tem pa se vse bolj jasno kaže, da se bistveno bolj počasi na prireditve vračajo udeleženci.

Svetovni trend, ki se je kazal že pred pandemijo, je zdaj precej očiten in ga je pandemija le pospešila. Velik del tekaške populacije se je usmeril v pohodništvo in druge aktivnosti v naravi. Delno to potrjujejo prireditve s tekom v naravi, ki nekako ohranjajo, nekatere celo povečujejo število udeležencev. V tem času smo tudi ponotranjili, da smo aktivni bolj zase ali v manjši skupini.

Da se je od jeseni nabralo veliko tekaških zgodb, pričajo tokratni intervjuji, ki so najbolj številčni ravno v tej številki, vse od začetka izdajanja revije. Valerie Wolf Gang spregovori o svoji neverjetni življenjski preobrazbi – ko je shujšala za 65 kilogramov – o vlogi gibanja in teka v njenem življenju in svoji umetnosti, pa o umetni inteligenci in življenjskih pogledih. Bojan in Krištof Knap, zdravnika, športnika, predstavljata dva generacijska pogleda na trenutno dogajanje v trenažnem procesu. Krištof Knap ugotavlja, da je veliko močno motiviranih športnikov prej na meji pretreniranosti, kot pa da bi imeli v nekem trenutku še ogromno rezerve v treningu. Bojan Knap pa razmišlja o problemu današnjega pristopa k nutricionistiki, ko ob poplavi prehranskih dodatkov pozabljamo na dobro osnovno prehrano. Na temo treninga in prehrane bi znala veliko povedati tudi Luka Videtič, ki ne verjame v dneve počitka, ker predvsem rad teče, ter Martina Potrč, ki je, kot sama pravi, v prvi vrsti mama, partnerka in prijateljica, šele nato športnica. Pogovor z Lukom in Martino o ultra razdaljah pridobi novo dimenzijo in ponudi vpogled v življenje dveh tekačev, ki tek preprosto živita.

Ko tako nastaja pomladna številka revije Tekač, prehaja šolanje osnovno- in srednješolcev v zadnjo četrtino in razmišljam, ali se bo kdo spomnil na njih s športnim bonom za gibalno spretnost. Starejši bomo več kot očitno znali poskrbeti, da ostanemo aktivni, strokovno javnost in starše pa skrbi predvsem telesna aktivnost mladine. Kot nam je v intervjuju povedal Gregor Jurak, je to na splošno populacija, ki je bila zadnji dve leti zelo pod vplivom zaslonov, imela je ogromno spletnih predavanj in počasi se kaže, kako izjemno škodljivo je bilo to obdobje za njih. Brez kakšnih dodatnih analiz kot oče vidim opisano doma, na primeru srednješolca, ki je bil pred pandemijo že prekomerno aktiven glede na povprečje in ki je zdaj nasedel na obveznostih, da bo uspešno končal letnik. Ko bo tukaj junij ter še kasneje, pa je že vprašanje, koliko bo še ostalo volje in motivacije.

Do naslednje številke se že veselim nove druščine sogovornikov, vmes se bom trudil tudi povrniti si hitrost, ob tem pa vas spodbujam, da ohranite dinamiko aktivnosti ne glede na hitrost.


>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ