Državno prvenstvo v krosu

Državno prvenstvo v krosu
17.03.2017 AVTOR: L. Z.
Jutri bo v Velenju potekalo državno prvenstvo Slovenije v krosu. Vrhunec tekmovanja bo zadnja disciplina dneva: tek članov in mlajših članov na osem kilometrov.

Tekmovanje se bo pričelo opoldan s tekom pionirk in pionirjev (u-12), zadnji člani pa bi morali v cilj priteči vsaj pred 14.30.

Pred dvema letoma je med člani zmagal Rok Puhar (Triglav Kranj), ki bo tudi letos prvi favorit.

Precej večji primanjkljaj najboljših je med članicami, ki bodo tekle na šest kilometrov. 

Velenjčani imajo dolgo in uspešno tradicijo prirejanja krosov. V letih 1999 in 2011 so gostili evropsko prvenstvo, državno prvenstvo pa nazadnje pred dvema letoma. Takrat je med člani zmagal Rok Puhar (Triglav Kranj), ki bo tudi letos prvi favorit. Čeprav bo odsotnih kar nekaj uveljavljenih slovenskih srednje- in dolgoprogašev (Primož Kobe, Mitja Krevs, Mitja Kosovelj …) ter atletov BC Atletskega kluba, Puhar ne bo imel lahke naloge.

Na startu bodo namreč še lanskoletni državni prvak v cestnem teku na 10 km Jan Brešan (AD Kladivar Celje), Jan Samide (VŽB), Boštjan Vimpolšek (Brežice), Matej Šturm (Almont Slovenska Bistrica) – njegov osebni rekord v teku na pet kilometrov znaša 14:51, in Jan Kokalj (AD Kladivar). Slednji sicer tekmuje v kategoriji mlajših članov, a bo zelo nevaren tudi starejšim kolegom. Nedavno je na dvoranskem balkanskem prvenstvu v Beogradu tri kilometre pretekel v 8:19, s čimer premore najboljši osebni rekord na tej razdalji med jutri nastopajočimi.

Precej večji primanjkljaj najboljših je med članicami, ki bodo tekle na šest kilometrov. Ni maratonk Sonje Roman in Daneje Grandovec, naše najboljše »stiplašice « Maruše Mišmaš, gorskih tekačic Mateje Kosovelj in Lucije Krkoč … Med nastopajočimi je slovenski atletski javnosti tako še najbolj poznana Patricija Plazar (AD Mass), sicer dobra tekačica na 1500 m (osebni rekord 4:30), kar pa še ni zagotovilo za uspeh na štirikrat daljši razdalji.

Zanimiv zna biti obračun starejših mladincev na štiri km. Čeprav nastopajo vsi naši najboljši mladinski dolgoprogaši (Ambrož Amon, Jaka Grže, Davorin Cimermančič), vloga prvega favorita pripada triatloncu Matevžu Planku, za katerega smo že kar navajeni, da pobira medalje tudi na atletskih tekmovanjih.

Tekmovanje se bo pričelo opoldan s tekom pionirk in pionirjev (u-12), zadnji člani pa bi morali v cilj priteči vsaj pred 14.30. Sledila bo še proglasitev najboljših ekip, saj poleg posameznikov med sabo tekmujejo tudi atletski klubi.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ