Farah se je zmagovito poslovil od atletskih stadionov, Ratejeva peta

Farah se je zmagovito poslovil od atletskih stadionov, Ratejeva peta
25.08.2017 AVTOR: L. Z.
Britanski dolgoprogaš Mo Farah je na finalu diamantne lige v Zürichu z zmago končal kariero na atletskih stadionih. V napetem finišu teka na 5.000 metrov je za štiri stotinke sekunde ugnal Paula Chelima in Muktarja Edrisa.Moški tek na 5.000 metrov.

 

Mo Farah je za svojo prvo zmago v seštevku diamantne lige v disciplini prejel ček za 50.000 dolarjev (43.868 evrov), ki pripade 32 skupnim zmagovalcem disciplin na obeh finalnih mitingih. Čeprav je na trenutke že izgledalo, da bo že drugič zapored poražen na 5.000 metrov (predtem je bil drugi na svetovnem prvenstvu v Londonu), je ves zadnji krog vztrajno odbijal napade tekmecev; najbolj sta se mu približala Kenijec Paul Chelimo, ki nastopa za ZDA, in aktualni svetovni prvak Muktar Edris iz Etiopije. Farah je v cilj pritekel s časom 13:06,05, njegova rivala pa štiri stotinke sekunde za njim.  

V Somaliji rojeni 34-letnik se bo sedaj posvetil tekom na cesti, na katerih je v preteklosti že uspešno nastopal. Njegova osebna rekorda v polmaratonu in maratonu sta 59:32 in 2;08:21. 

Edina slovenska predstavnica na prvem finalu diamantne lige (drugi bo 1. septembra v Bruslju) je bila Martina Ratej, ki je v metu kopja z 62,77 zasedla peto mesto. "V bistvu sem zadovoljna, četudi sem želela med prve tri in daljavo okrog 63 m. Ocenjujem, da je tudi moja sezona dobra. Na finale diamantne lige, ki je druga največja tekma v atletiki v sezoni, sem se uvrstila le z dvema tekmama. Peto mesto je zato odličen izid. To kar je bilo vloženo, sem izpolnila in se zahvaljujem ekipi in tistim, ki so mi omogočili, da lahko treniram. V naslednji sezoni so načrti še višji, tako na evropskem prvenstvu kot tudi na diamantni ligi. Več bom vložila v pripravljalnem obdobju, da bom še bolje pripravljena, " je po tekmi za STA spregovorila članica celjskega Kladivarja, ki bo 29. avgusta nastopila še na Hanžekovićevem memorialu v Zagrebu. 

V Zürichu je padel tudi en najboljši izid sezone: dvajsetletna Kenijka Ruth Jebet, ki nastopa za Bahrajn, je na 3000 m z zaprekami tekla 8:55,29 in dosegla najboljši izid leta na svetu. Jebetova je tudi svetovna rekorderka v tej disciplini 

 

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ