Francoz zmagal na Leadvilleu, Kilian Jornet znova izjemen v gorskem maratonu

Francoz zmagal na Leadvilleu, Kilian Jornet znova izjemen v gorskem maratonu
20.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Thomas Lorblanchet je odnesel zmago Američanom na tradicionalni ultra trail preizkušnji Leadville 100.

Leadville 100

V soboto je v ameriškem mestecu Leadville potekala tradicionalna trail ultratekaška preizkušnja Leadville 100, kar pomeni 160 kilometrov teka na povprečni nadmorski višini 3000 metrov. Kot smo že poročali, so vlogo glavnih favoritov opravičevali predvsem dvakratni zmagovalec Anton Krupicka, Francoz Thomas Lorblanchet, Nick Clark in še nekateri drugi tekači. Ko se je v ospredju enkrat vzpostavila skupina vodilnih tekačev, so se na čelu izmenjavali vsi omenjeni, skupaj z novopečenim ultrašem Mikeom Aishem, Novozelandcem, ki je sicer dvakratni olimpijec. A Aish ni dobro precenil realne dolžine takšne preizkušnje, zato je bil primoran v odstop, medtem ko je na polovici v ospredju ostal Krupicka z desetminutno prednostjo pred zasledovalcem Lorblanchetom. Omeniti je potrebno tudi, da je imel ob sebi v drugem delu tudi dva izjemna narekovalca tempa, legendarnega Scotta Jureka in pa mladega Dakoto Jonesa, ki je letos že slavil na Transvulcaniji. A Krupickova leto in pol dolga odsotnost s tekmovalne scene, je očitno terjala svoj davek, tako da je bil v zaključku proge zaradi uničenih kvadricepsov primoran bistveno upočasniti svoj ritem, tako da je na koncu v cilj prišel kot četrti. Svoj konstantni ritem pa je v zmago prelil Francoz Lorblanchet(16:29:28), sicer Salomonov tekač,  drugi je bil Zeke Tiernan(16:44:20), tretji pa Nick Clark(17:11:16).

 

Pikes Peak

No, Salomon pa je očitno na ameriških tleh resno pokazal zobe, saj je včeraj na gorskem maratonu Pikes Peak v gorovju Rocky, slavil še en njihov tekač – Kilian Jornet. Na izredno zahtevnem maratonu, kjer so se tekmovalci povzpeli na 4299 metrov visok Pikes Peak in se potem spustili po vratolomnem spustu nazaj v dolino, je bil Španec znova nepremagljiv. Sicer je bil ta maraton na sporedu že sedeminpetdesetič, zaradi svoje nadmorske višine ter zahtevnosti proge, pa se uvršča med najzahtevnejše gorske maratone na svetu. Letos je na štartu stalo kar 800 tekačic in tekačev, s prisotnostjo nekaterih favoritov pa je bil pod vprašajem tudi nov rekord proge, ki ga ima sicer v lasti Američan Matt Carpenter (3:16:39).

V ospredju je bilo pričakovati predvsem zanimiv in tesen dvoboj med Jornetom, aktualnim svetovnim prvakom v gorskem maratonu Maxom Kingom, ter Rickeyjem Gatesom, ki je bil pred kratkim drugi na Speedgoatu. No, na polovici poti, torej na vrhu Pikes Peaka je bil najhitrejši Jornet, ki je do konca suvereno ohranil svojo prednost. Kot je znano, je prav na spustih še zlasti neulovljiv in to je znova dokazal tudi tokrat. V cilj je pritekel s časom 3:40:26, pred zasledovalcem Alexom Nicholsom(3:47:22) in Kingom(3:50:10).

V ženski konkurenci je bila najhitrejša Emelie Forsberg, pred Kasie Enman in Španko Mierio Varelo.
Spodaj si oglejte še video posnetek Kilianovega prihoda na vrh Pikes Peaka:
 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ