Gašper Bregar osvojil Ratitovec, državno prvenstvo in vozovnico na svetovno prvenstvo

Gašper Bregar osvojil Ratitovec, državno prvenstvo in vozovnico na svetovno prvenstvo
20.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Včeraj so se gorski tekači pomerili v eni zahtevnejših preizkušenj sezone, Teku na Ratitovec.

Tek na tega kralja razgledov v Julijcih so letos organizatorji – AD Železniki – pripravili že sedemnajstič. Hkrati je tekma štela tudi kot državno prvenstvo v gorskih tekih in pa kot izbirna za prihajajoče svetovno prvenstvo v gorskih tekih, ki bo v začetku septembra na sporedu v sosednji Italiji. Proga s svojimi 12 kilometri in 1185 metri vzpona vsekakor ne spada med lažje, za dodatno ‘začimbo’ pa je letos poskrbela še vročina žgočega sonca.

Ob odsotnosti Mitje Kosovelja in Sebastjana Zarnika, so bili letos na štartu zbrani vsi najboljši gorski tekači iz naših krajev, tokrat pa je največ moči prikazal mladi Ljubljančan Gašper Bregar. Ta je svojo stanovitno formo letos kazal že na vseh velikih tekmovanjih, kjer se je največkrat spopadal z najresnejšima konkurentoma Simonom Aličem in Petrom Lamovcem. Po lanskem petem mestu je Bregar očitno prišel na Gorenjsko izjemno pripravljen in tako je kljub težkim pogojem ter vročini na zahtevni progi Ratitovca, ponovno ugnal prav omenjena nasprotnika. “Tekma se je začela dokaj rezervirano in tako smo imeli v prvem delu, ki je še precej ravninski, v skupini še bistveno več tekačev. Nato pa smo na vzponu kmalu ostali sami trije in tako smo zložno napredovali vse do Prtovča. Tam je odpadel Peter, ostala sva sama z Aličem, od katerega pa sem v naslednjih kilometrih pričakoval napad. A očitno sem bil dovolj močan, da mi ob manjšem pospeševanju kakšnih 1500 metrov pred ciljem ni mogel več slediti, kar me je še dodatno motiviralo,” je povedal Gašper Bregar.

“Na delu proge kjer so serpentine sem se pospeševal, nato pa sem si lahko čez skalnate raztežaje privoščil celo nekaj hitre hoje, saj je tam zelo zoprno teči, ker moraš ves čas paziti na korak.” Zmagovalec je nato v cilj prispel s časom 1:08:20, Simon Alič si je v zadnjem kilometru in pol pritekel kar nekaj zaostanka, in je v cilj prišel z 1:09:10, Peter Lamovec pa je zasedel tretje mesto. Za Gašperja Bregarja je zmaga vsekakor potrditev dobrega letošnjega dela in lepa popotnica za svetovno prvenstvo v Italiji. Pred tem bo naslednji konec tedna nastopil še na tradicionalnem Triatlonu jeklenih v Bohinju, kjer bo tvoril ekipo skupaj z večkratnim zmagovalcem ‘Jeklenih’ Marjanom Župančičem, ki bo tokrat sedel v kajaku, ter še enim tekmovalcem na gorskem kolesu.

V ženski konkurenci je bila najhitrejša Neja Kršinar, ki je letos razred zase na domačih tekmah v gorskem teku, pri mladinkah pa je šla zmaga ponovno v roke suverene Lee Einfalt.
 

Toliko rezultatov nam je uspelo zbrati zaenkrat, kmalu še podrobneje.

 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ