Gibanje za vsakogar - revija Tekac.si 10-11

Gibanje za vsakogar - revija Tekac.si 10-11
06.10.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Poimenovanje gorski tek se mi že od nekdaj zdi nekoliko neposrečeno, za široke tekaške množice morda atraktivno, a po drugi strani odbijajoče. Teči v gore?

To je vendar težko in še nevarno! Resnici na ljubo je tek v gorah res težak. Lahko tudi nevaren, odvisno od pripravljenosti in izkušenj. Za Ano Čufer je teči na Triglav in nazaj lažje kot za večino isto pot prepešačiti v lagodnem tempu. In ob tem rekorderka v vzponu in spustu s Triglava (vsega skupaj manj kot tri ure in četrt!) teče elegantno, bolj kot večina po asfaltu. Teze, da je gorski tek težak in nevaren šport, si seveda nisem izmislil jaz, ampak je tak odziv okolice, tudi tekačev, in ne le cestnih, ki sploh ne zapustijo urejenih poti, ampak tudi tistih, ki tečejo po gozdnih in travniških stezicah – trailih.

Zato mi je precej bolj všeč izraz trail tek, po slovensko neposrečeno tek v naravi, bolj za šalo kot zares pa stezičarjenje. In to v resnici počnemo skoraj vsi. Tek v pristnem stiku z naravo je bolj sproščujoč in trail prireditve potekajo v prijaznejšem, manj tekmovalnem vzdušju, zato se morda preveč ukvarjamo z ekstremnimi tekmovanji in vrhunskimi dosežki.

Morda se cinikom zdi, da se pristna sproščenost tudi med trail tekači izgublja v želji po višje in dlje, ki le zamenjuje željo po hitreje v tistih tekaških disciplinah, v katerih o rezultatu ne odloča toliko konfiguracija terena. A cinizem je odveč. Ljudje pač težimo k boljšemu, in vsaj dokler bodo zaslužki vrhunskih trail tekačev nizki, bo kljub tej želji ostajalo sproščeno tudi dogajanje na tako pomembni tekmi, kot je neuradno svetovno prvenstvo v trail teku Ultra Trail du Mont Blanc. Morda bi bile visoke denarne nagrade ali celo visoki zneski klubskih pogodb, kot na primer v kolesarstvu in ekipnih športih, dobre za razvoj športa v smislu doseganja boljših časov, daljših razdalj in višjih gora, a bi s tem šport tudi marsikaj izgubil. Za trail tek si navsezadnje želimo, da bi ostal sproščujoča oblika gibanja stran od prometa, gneče in vsakodnevnih opravil.

Gibanje za vsakogar. Tek v naravi ni gorski tek, ki je pravzaprav atletska disciplina v okviru Svetovne zveze za gorske teke pod okriljem Mednarodne atletske zveze. Tek v naravi oziroma trail tek se zgodi takoj, ko zapustimo urejene poti in se podamo na stezice v najbližjem gozdu.

 

Kazalo

 

Fotolov

 

UTMB

 

Recenzija: Predanost

 

Intervju: Domen Hafner

 

Intervju: Ana Čufer

 

#RUNEUROPE

 

Mleko, napitek prvakov

 

Nova Zelandija, zgodovina teka

Značke: Literatura, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ