Gorsko tekaško prečenje znamenite Haute Route (foto in video zgodba)

Gorsko tekaško prečenje znamenite Haute Route (foto in video zgodba)
09.08.2012 AVTOR: Samo Kofol
Iker Karrera postavil nov rekord pri prečenju najbolj znane Visoke poti od Chamonixa do Zermatta.

Haute Route je najbolj znana visoka pot, ki se razteza preko 15 ledenikov in gorskih prelazov ter povezuje planinske koče od Chamonixa do Zermatta. Celotna pot je dolga za približno 12 dni trekinga oz. 7 dni s turnimi smučmi.


V zadnjih letih nas je s svojimi ultra gorsko tekaškimi podvigi razvajal predvsem Kilian Jornet ali bolje rečeno je s prečenjem Korzike, Pirenejev...navdihoval celotno svetovno ultra srenjo. V to kategorijo se je sedaj uvrstil tudi španec Iker Karrera (član Salomon running), ki je primerno Jornetovem slovesu svoj podvig tudi odlično dokumentiral. Podobno in še bolj zahtevno zgodbo pa ravno v tem trenutku piše Klemen Triller, ki naskakuje rekord na SPP.

Iker se je po lanskem zmagoslavju na Transvulcaniji in letošnjem TNF Philippines 100 ter na Lavaredo Ultra Trail, kjer je že pretekel podobno razdaljo lotil še znamenite Haute Route. Po slovensko Visoka pot  ima sicer več različic; proga, katero je pretekel Iker pa je bila dolga 110 km z +8.000 višinskimi metri. Zahtevnost proge ni predstavljal samo tek na veliki višini ampak predvsem prečenje ledenikov, orientacija v temi in tek v snegu. Prava pustološčina, ki se je končala s srečnim koncem in novim rekordom 21 ur in 20 minut.

Po zaključku je Iker povedal: Čas je vsekakor boljši kot sem ga pričakoval. Predvsem ledeniki so bili v precej boljšem stanju in na koncu sem imel kljub vsemu še nekaj rezerve v sebi.

Naslednja postaja bo tako kot za večino ultra tekačev konec avgusta znamenita 168 km in +9600 m dolga preizkušnja UTMB (Ultra trail du Mont-Blanc), kjer je Iker že lani bil boj s Kilianom Jornetom in se na koncu moral zadovoljiti "le" z drugim mestom. Do takrat si lahko ultra užitke potešite s fotografijami in video zgodbami. Pravi navdih za vse ultra tekače.

1. del


2. del


3. delZnačke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ