Hardrock 100

Hardrock 100
17.07.2012 AVTOR: Uroš Buh
Pretekli vikend se je v Ameriki odvijal Hardrock 100, legendarna ultratekaška preizkušnja.

Razdalja: 160km
Povprečna nadmorska višina: 3300m
Najvišja točka proge: 4281m
Tekači se kar trinajstkrat dvignejo nad 3700m 
Povprečen čas, ki ga potrebujejo tekači, da premagajo progo: 41ur 

Za mnoge izkušene trail in gorske ultratekače ima Hardrock podoben status kot Western States 100, ki je bil na sporedu pred dobrimi tremi tedni. Po interni teži rezultata pa je Hardrock zagotovo daleč spredaj. No, razlike v dolžini pravzaprav ni, saj tako WS kot Hardrock merita sto ameriških milj ali nekaj več kot sto šestdeset kilometrov, a že sam čas, ki ga tekmovalci porabijo da premagajo traso, govori v prid ekstremni zahtevnosti Hardrocka.

Pravzaprav gre za izrazito gorski tek, kar najlažje ponazori že povprečna nadmorska višina trase, ki znaša kar 3300 metrov. Poleg tega naredijo tekmovalci še več kot 20.000 metrov višinske razlike (približno polovico tega je vzponov!), kar trinajstkrat se dvignejo nad višino 3700 metrov, najvišja točka Hardrocka pa se nahaja na višini kar 4281m. Ena glavnih težav je torej kisik, pa seveda brutalni vzponi, kjer so noge ves čas udaru, saj se proga skorajda nič ne zravna. No, Hardrock 100 je pravzaprav tek, ki je posvečen trdoživosti in zmogljivosti delavcev, ki so nekoč puščali svoja življenja v tukajšnjih kamnolomih.

Tudi podatek, da tekači v povprečju potrebujejo 41 ur, da pridejo v cilj, pove marsikaj. No, letošnjemu zmagovalcu je seveda to uspelo bistveno hitreje!

Hal Koerner je znano ime ameriške ultratekaške srenje, ki med svoje dosežke lahko zapiše tudi dvakrat osvojeno lovoriko Western Statesa, tokrat pa mu je uspelo zmagati tudi prestižni Hardrock 100 in sicer s tretjim najhitrejšim časom v zgodovini tega teka – 24:50:13. Na progi sta bila sicer večino časa tesno skupaj z Joeom Grantom, ki je na koncu v cilj prišel s petnajstminutnim zaostankom, tretji pa je bil mladi Dakota Jones, ki je pred časom presenetil vso svetovno elito z zmago na Transvulcaniji.

Pri ženskah je slavila Darcy Africa, ki je do cilja potrebovala dobrih 29 ur, drugo in tretje uvrščeni tekmovalki Rhonda Claridge in Darla Askew, pa sta za njo zaostali več kot tri oz. štiri ure.

No, že jutri pa bomo poročali o razpletu še ene utratekaške legende – ekstremnega Badwater ultramaratona – ki je prav zdaj v zaključnih raztežajih.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ