Iditarod Invitational Trail Race - tekaška avantura pod lediščem

Iditarod Invitational Trail Race - tekaška avantura pod lediščem
29.02.2012 AVTOR:
Na Aljaski te dni poteka vzdržljivostna preizkušnja Iditarod Trail Invitational, ki poteka po poteh legendarne dirke z vlečnimi psmi Iditarod.

Teden dni pred štartom slednje (to soboto, 3.marca), kjer tekmovalci tekmujejo s sanmi in vlečnimi psmi, je vsako leto na sporedu tudi nekoliko drugačna preizkušnja. Namesto psov in taktičnih bojev, je na isti razdalji ključna predvsem fizična vzdržljivost tekmovalcev, ki lahko nastopijo s tekaškimi smučmi, s kolesom ali pa razdaljo pretečejo. A, o kakšni razdalji je pravzaprav govora? O 350 oziroma 1000 miljah, kar nanese 563 oziroma 1600 kilometrov. Pri temperaturah, ki so globoko pod lediščem?
 
Da bi zadevo še začinili, so organizatorji določili stroga pravila, kjer mora vsak tekmovalec svojo opremo nositi sam. Tako se vsak tudi po svoji volji odloči, kdaj bo potoval, kdaj bo počival, kakšno traso bo ubral s pomočjo karte, pri tem mora le skozi nekaj določenih kontrolnih točk. Na voljo so organizirana prenočišča, ki pa si jih mora tekmovalec plačati sam, prav tako tudi hrano. Vsak lahko sicer organizatorju odda po 4,5 kg opreme za vsako kontrolno točko, vendar pa je vsebina te opreme omejena na hrano, baterije, gorivo za gorilnike,? Tekmovalci morajo vse skupaj poslati že teden dni pred štartom, tekmovalci, ki prihajajo iz Evrope, morajo pakete poslati po pošti, sicer jih organizator zavrne.
 
Tudi pogoji sodelovanja so zelo špartanski. Vsak udeleženec mora plačati 1000 dolarjev štartnine za krajšo in 1150 dolarjev za 1000 milj dolgo preizkušnjo. Pri tem lahko na daljši sodelujete le, če ste v preteklosti že sodelovali na krajši. Dirka velja tudi za klasifikacijsko za Ultra Trail du Mont Blanc, za kar vsak, ki zaključi, prejme štiri točke.
 
Za konec pa še o nagradi za zmagovalce: namesto denarne nagrade prejmete zastonj štartnino za prihodnje leto!
 
Da bi dobili malce boljšo predstavo o tem, kje zadeva poteka, pa si oglejte spodnji video:

 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ