Joggobot - vaš novi tekaški spremljevalec!

Joggobot - vaš novi tekaški spremljevalec!
06.06.2012 AVTOR: Uroš Buh
Avstralska znanstvenika razvila letečega tekaškega robota.

Je vaša dnevna tekaška rutina postala dolgočasna? Ali pa imate morda težave z narekovanjem pravega tempa samemu sebi? Sedaj morda prihaja novost za vas – Joggobot, leteči robot, ki je narejen za to, da leti nad vami in vam narekuje tempo, ali pa vas preprosto spremlja med tekom.

Seveda ne gre za komercialno napravico, ki bi jo lahko kupili v bolje založeni tekaški trgovini, temveč za poizkusni projekt avstralskih znanstvenikov Eberharda Gratherja in Floyda Muellerja iz laboratorija Exertion Games Kraljevega inštituta za tehnologijo v Melbournu. Leteči robot se imenuje Parrot AR. Drone, poroča spletni časopis Newscientist.com, ki deluje na principu ‘hovercrafta’ oz. letečih zračnih blazin. Ko je enkrat v zraku, se dvigne do vnaprej določene višine, potem pa je njegov fokus preko kamere vezan na oranžno-modro majico tekača pred njim. Vkolikor slučajno izgubi stik s tekačem in njegovo majico, se Parrot avtomatsko spusti na tla in ugasne.

Snovalca programske opreme zanj sta prepričana, da bi lahko podobne robote v prihodnosti uporabljali na različne načine v zvezi s tekom – bodisi kot nekakšnega osebnega trenerja, ki bi tekaču narekoval tempo teka, ki bi bil lahko prav tako vnaprej določen. To bi bilo lahko mogoče preko vnosa podatkov v aplikacijo na androidnem telefonu, ki bi navigirala letečega robota. Ali pa bi bil Parrot preprosto naš spremljevalec med tekom, ki bi letel nad nami ne glede na hitrost teka. Saj veste – kar tako, namesto psa…

Bolj nazorno delovanje letečega tekaškega robota, si lahko ogledate v spodnjem videu:
 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ