Kaj je boljše za zdravje vašega srca: aerobna vadba ali trening z uporom?

Kaj je boljše za zdravje vašega srca: aerobna vadba ali trening z uporom?
14.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Preverite, katera vrsta vadbe pomaga odpraviti trebušno maščobo, ki je povezana z manjšim tveganjem za srčno in možgansko kap.

Če boste vprašali trenerje, kako izgubiti maščobo, vam bodo nekateri odgovorili, da s treningom za moč, drugi pa vam bodo morda predlagali aerobni načrt, kot je tek. Na srečo vam ne bo potrebno izbirati: Nova raziskava namreč ugotavlja, da obe vrsti vadb delujeta, zlasti če združita moči.

V reviji, objavljeni v reviji Advances in Nutrition, je bilo proučenih 43 študij, ki so se osredotočale na sloge treningov in njihove učinke. Raziskovalci so ugotovili, da čeprav aerobna vadba ponavadi povzroči nekoliko večjo učinkovitost pri zmanjševanju trebušne maščobe, največja sprememba pride v kombinaciji z vadbo z uporom. 

Obstaja pomemben razlog za izgubo maščob na tem področju: zdravje srca in ožilja. Na primer, ena študija korejskih odraslih je pokazala, da imajo tisti z normalnim indeksom telesne mase več srčno-žilnih dejavnikov tveganja, če imajo odvečno debelost na področju trebuha. V drugi študiji, objavljeni v začetku letošnjega leta, pa je bilo ugotovljeno, da lahko odvečna maščoba na področju trebuha tvega ponovitev srčnega napada in kapi za tiste, ki so že imeli katero od teh težav. V tej raziskavi so približno štiri leta po srčnem dogodku spremljali skoraj 23.000 ljudi, tisti z večjo količino maščobe okoli trebuha, pa so pokazali bistveno večjo pojavnost drugega dogodka.

Vodilni avtor te študije, dr. Hanieh Mohammadi, zdravnica na oddelku za klinične vede in izobraževanje na Karolinska inštitutu na Švedskem, je povedala, da je zdrav obseg pasu morda pomembnejši za preprečevanje srčnega napada in možganske kapi kot zdravila, na primer statini. To pa zato, ker trebušna debelost kaže na visceralno maščobo, tisto, ki se ovije okoli organov in ima lahko negativne učinke na krvni tlak, holesterol in odpornost na inzulin (ko se vaše celice prenehajo odzivati na hormon inzulin). Znano pa je, da tudi stvari tik pod površino, imenovane podkožna trebušna maščoba, povečajo raven vnetja nizke stopnje, ki lahko poveča tveganje za diabetes, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. »Če želite boljše zdravje srca, se osredotočite na trebušno maščobo, če je to za vas težava,« je dejala. »Tudi če ste že na zdravilih za zdravje srca in ožilja, to še ni dovolj, da bi zmanjšali tveganje, če je dejavnik trebušna debelost. Zdrava prehrana in redna vadba lahko pri tem pomagata.«

V veliko pomoč so visokointenzivni treningi (ki jih sestavljajo kratki, težki napadi, prekinjeni s kratkimi počitki), ki združujejo kardio in moč - na primer hitri trening z nekaterimi vajami za moč, ko ne tečete, so odlični za kurjenje maščob. Najboljše od vsega pa je, da nedavna študija kaže, da ni veliko izgube, če želimo videti koristi. Raziskovalci so ugotovili, da lahko izguba le 5 do 10 odstotkov telesne teže, zlasti če zmanjša trebušno maščobo, zmanjša zdravstveno tveganje.

Povzeto po: What’s Better for Your Heart Health: Aerobic Exercise or Resistance Training?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ